Foto: Deca Text&Bild

Magiskt rekordhopp av Armand Duplantis i USA

Sent på lördagskvällen svensk tid slog 17-åriga stavhoppsunderbarnet Armand Duplantis till i New York då han gled över 5.82 med luft. Nytt juniorvärldsrekord med osannolika sju centimeter och en centimeter över det svenska seniorrekordet inomhus! Se filmklipp från det magiska hoppet längst ner på sidan!

Det var i New Balance Indoors i Armory Hall på Manhattan som Armand via 5.31, 5.55 och 5.71 i första försöket flög över 5.82 i sista och därmed för tredje gången denna vinter förbättrade juniorvärldsrekordet inomhus som var 5.68 när säsongen började. Skillnaden nu var att Armand även överträffade juniorvärldsrekordet utomhus (5.80) och dessa 5.82 kommer att gälla som totalvärldsrekord för juniorer eftersom IAAF:s regler är sådana. Det vill säga inomhusrekord som är bättre än utomhus gäller för båda kategorierna.

Fantastisk resultatförbättring
Armand satte i somras svenskt juniorrekord med 5.51 på lag-SM i Norrköping och har den här vintern förbättrat sig nästan osannolikt mycket – hela 31 centimeter. Han har nått en helt ny nivå och har på sina sju tävlingar hoppat 5.61, 5.55, 5.72, 5.75, 5.70 och 5.82 och är med sistnämnda resultat sjua i världsstatistiken inomhus.
Han testade 5.82 i 5.70-tävlingen den 18 februari och var då fattades det inte mycket och nu gick det alltså vägen.
5.82 innebar också att han förbättrade sitt eget juniorvärldsrekord inomhus med hela sju centimeter och Alhaji Jengs åtta år gamla svenska inomhusrekord från Globen 2009 med en centimeter. Armand tränas av sin pappa Greg som själv var stavhoppare av elitklass och som nu fick se sitt 24 år gamla familjerekord förbättras med två centimeter!

Var går gränsen för Armand?
Hur en kille som bara är 17 år (fyller 18 i november) kan hoppa så högt är svårt att förstå i en så komplicerad gren som stav där teknik, koordination, explosivitet och styrka betyder så mycket. Armand hoppar mycket på teknik och koordination och när han blir starkare känns det nästan som att bara himlen är taket.
Utan tvekan är han en potentiell medlem i 6-metersklubben om han bara får vara hel och utvecklas och det kan givetvis också bli betydligt högre än så. 
Resultatlistan
/Jonas Hedman

Anm.: Det gamla juniorvärldsrekordet utomhus löd på 5.80 och delades av Maksim Tarasov, URS (1989) och Raphael Holzdeppe, GER (2008).

Läs även:
Svenskt juniorvärldsrekord i stav
Armand slog rekordet
Duplantis gjorde det igen – nytt rekord

Se filmklippet från det fantastiska 5.82-hoppet – poetry in motion!

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen