6.41 är Malins tredje bästa längdresultat. Foto: Deca Text&Bild

Malin Marmbrandt har något bra på gång

I spanska Torremolinos på måndagen vann Västerås Malin Marmbrandt längdtävlingen på 6.45w och hade även 6.41 i godkänd vind. Förstnämnda hopp gjordes med hela plankan kvar vilket indikerar att det finns mer. Ytterligare fyra svenskor hoppade över sex meter i tävlingen av vilka tre satte personligt rekord.

Tävlingen i Torremolinos på den spanska sydkusten är utan tvekan en riktig favorit för Malin Marmbrandt. För ett år sedan satte hon sitt gällande personbästa med 6.50 där och hade dessutom 6.52 i lite för stark medvind. Då var det varmt och en bra vind medan det denna gång var svårhoppat med en ständigt växlande vind.
– 6.45-hoppet gjorde Malin bakom plankan så det finns åtminstone 20 centimeter till vid en bra plankträff, säger hennes tränare Leif Robertson.
Malin har gjort tre längdtävlingar så här långt och i tur och ordning noterat 6.30, 6.29 och 6.41/6.45w.

Manjana, manjana …
Malin gjorde en tävlingsturné på två dagar tillsammans med flera andra svenskar med tävlingar i Cramona i lördags och Torremolinos på måndagen. Första tävlingen i tresteg fungerade allt annat än bra.
– Det var flera olika bud på när den skulle börja så det blev ont om tid för uppvärmning vilket slutade med att tävlingen sköts upp ytterligare en timme. Det slutade med att det inte var färdigtävlat förrän 23.30 på natten. Man lär sig ju alltid något av sånt här men det är ju svårt att prestera, säger Leif.
Malin kombinerar längdhopp och tresteg och satte personligt rekord med 13.34 i lag-SM-kvalet i Sätra för 2,5 veckor. I Cramona nöjde hon sig med tresteg och i Torremolinos körde hon båda grenarna vilket också slutade med seger, denna gång på 13.08.

Två nya över sex meter
Bland övriga svenskor som var med på tävlingsturnén märks Hässelbys Sara Kviberg, Udds Thilda Särnevång, Tjalves Moa Ullgren och Lidingös Malin Olsson som alla hoppade över sex meter i Torremolinos. Fem svenskor över sex meter är ovanligt, i synnerhet så här tidigt på säsongen. Sara slutade tvåa på 6.14 vilket var en förbättring av hennes bästa utomhus med 13 centimeter och totalperset med tre centimeter. Thilda nådde för första gången över sex meter i godkänd vind (tidigare 6.10w) och för Moa var det första över dröm-6 alla kategorier där 6.07 var personligt rekord med elva centimeter. Malin Olsson hoppade lika långt.
– Precis som för Marmbrandt så gjordes Olsson bästa hopp bakom plankan så det var runt 6.25 i effektiv hopplängd, säger Leif.
Närmast väntar Folksam Challenge på Stockholms Stadion på söndag som är förtävling till Bauhaus-galan. Då finns möjligheter till fler personliga rekord.
/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen