Maria Freij har satt personligt rekord med 2:05 på 800 m två helger i rad. Hur fort går det i Göteborg torsdag kväll? Foto: Deca Text&Bild

Maria Freij är på väg mot något stort på 800 m

I Folksam GP-galan i Sätra i söndags var det ett nytt namn långt framme i klungan tillsammans med de betydligt bättre internationella löparna. Trots sin orutin i dessa sammanhang visade Malmö AI:s Maria Freij, 24, en härlig offensiv löpning och drog själv hela det tuffa tredjevarvet och belönades med ett personligt rekord, 2:05.14. Det råder ingen tvekan om att Maria har kapacitet för mer.

– Taktiken var att lägga sig i täten men inte närmast bakom haren. Men nu blev det så ändå och när hon klivit av försökte jag hålla uppe farten och inte låta någon passera, säger Maria.
Hon låg tvåa bakom haren första 400 m som hon passerade på 59.37. Därefter drog Maria tredje varvet och genom näst sista kurvan innan Gajanová passerade och hon blev till slut fyra på 2:05.14. Därmed förbättrades det en vecka unga totalperset med en halvsekund.

”Jag hade hoppats på mer”
– Jag hade hoppats på mer, 2:03, men det var ändå ett litet personbästa, säger Maria som stod för en härligt offensiv satsning.
– Tävlingen gav mycket mersmak. När det inte går som jag vill så blir jag ännu mer taggad.
Maria hade nu 200 m-segment på 29.0, 30.4, 32.0 och 33.8 samt halvor på 59.4 respektive 65.8. Noterbart är att hon nu öppnade första halvan två sekunder snabbare än i persloppet veckan före så det var verkligen en satsning.

”100 procent redo att satsa”
Hon kommer från Skåne och har tävlat på 800 m i över tio år men är trots det orutinerad när det gäller stortävlingar.
– Jag har sprungit sedan jag var liten men bara elitsatsat sedan 2021. Det har varit en del skador men jag var inte mogen för en elitsatsning förrän som 22-åring, men nu är jag 100 procent redo.
– Tidigare tränade jag när jag hade lust men sedan 2021 har jag ökat träningen, tränar kontinuerligt och följer ett bestämt schema. Senaste halvåret har jag också varit skadefri och relativt frisk.

Fint lyft 2021
Maria har tävlat för IK Pallas, Höganäs FF, Öresund FK och sedan 2019 Malmö AI. 2018 gjorde hon 2:11 på 800 m och 2021 kom ett fint lyft då hon förbättrade sitt personliga rekordet med drygt tre sekunder till 2:06.86. Det följdes av 2:05.99 i somras och nu har inomhussäsongen inletts med två personliga rekord.
2020 vann hon JSM på 800 m och var året efter femma på senior-SM och ytterligare en placering bättre 2022.

Ska flytta till Schweiz
– Jag bor i Stockholm sedan i höstas och studerar internationell marknadsföring. Men i mars flyttar jag till min pojkvän i Schweiz där jag kommer göra praktik och sedan läsa de två sista kurserna på distans.
– Jag har Rizak Dirshe som tränare men även min pojkvän Diego Menzi, som också är 800 m-löpare. Här i Stockholm hjälper Richard Edman mig.

Olympisk mästare i familjen
Marias farfars far, Gustaf Freij (1922–1973) var brottare och tävlade för IK Sparta i Malmö och vann tre OS-medaljer 1948–1960 i 67 kg-klassen i grekisk-romersk stil. Guld i London 1948, silver i Helsingfors 1952 och brons i Rom 1960. Yrkesmässigt jobbade han som tryckare på Allhems tryckerier i Malmö.

”Målet är att inte släppa förbi någon”
Maria har en offensiv inställning och springer med självförtroende.
– Jag längtar till när jag kan öka på sista varvet och inte släppa förbi någon, då blir det riktigt kul.
Direktkvalgränsen på 800 m till inne-EM i Istanbul är 2:03.20. Kan Maria komma ner mot den redan på torsdag kväll då hon tävlar i Gothenburg Games i Friidrottens Hus?

/Jonas Hedman

Maria Freijs biografi på friidrottsstatistik.se

Mellantiderna är tagna av A. Lennart Julin.

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen