Bra försök på världsrekordhöjden 6.19 för andra helgen i rad för Mondo Duplantis. Foto: Deca Text&Bild

Mondo Duplantis utmanad i Berlin – nära världsrekordet

I sin andra tävling för året testade Mondo Duplantis åter världsrekordhöjden 6.19 och var riktigt nära att klara i sista försöket. Det var höjdpunkten på World Indoor Tour Silver-galan i Berlin på fredagskvällen där det blev ytterligare en blågul seger tack vare Khaddi Sagnia i längd.

I torsdags blev det tre svenska segrar i Ostrava och på fredagskvällen ytterligare två i Berlin. Det är verkligen en bra säsongsöppning av de blågula friidrottarna denna vinter som kulminerar med inne-VM i Belgrad i mitten på mars.

Lightfoot överraskade
I Berlin gjorde Mondo som i årsdebuten i Karlsruhe för en vecka sedan och hoppade inledningsvis på varannan höjd. Han tog 5.59 och 5.81 utan problem men på 5.92 kom två rivningar. I första kom han fel och rev på uppvägen och i andra med bröstkorgen på väg ner trots att han var högt över ribban.
I sista var det inget snack och luftade ordentligt. Men han låg ändå bara tvåa eftersom amerikanen KC Ligthfoot, som tog 5.81 i sista försöket, fixade 5.92 direkt.

Andra segern på en vecka för Mondo som på onsdag 9 januari möter hela världseliten i stavgalan hemma i IFU Arena i Uppsala. Foto: Deca Text&Bild


Slog Lavillenies tävlingsrekord

Mondo behövde alltså klara 6.03 för att vinna men rev på nerväg i första. Men även Lightfoot fick med sig ribban och när svensken tog med mycket luft i andra så var segern i praktiken klar. Frågan är om inte ribban legat kvar även om den varit uppe på 6.19?
Lightfoot rev i andra och avbröt sista.
6.03 innebar att Mondo slog Renaud Lavillenies tävlingsrekord med en centimeter.

Sååå nära världsrekord
Med segern klar höjde Mondo till 6.19 för andra gången på sju dagar. Första avbröt han på vägen upp men andra och tredje var bra försök, det sista till och med RIKTIGT bra eftersom ribban studsade upp och föll ner på sprintarna men sedan studsade iväg och ner.
Men ett riktigt bra försök och det känns allt mer som att det bara är en tidsfråga innan 6.19-förbannelsen bryts. För det är nästan oräkneligt många gånger som Mondo nu testat den  höjden.

”Jag är väldigt nöjd med andra på 6.19”
– Jag försökte vara mer aggressiv i ansatsen idag så jag var en bättre hoppare nu än förra veckan. Jag är glad för 6.03 idag och andra försöket på 6.19. Där kände jag att höjden verkligen fanns för att klara, säger Mondo.
– Det är fortfarande bara början på säsongen och jag har ännu inte fått till de små detaljerna än, men det kommer. I övrigt får jag säga att KC Lightfoot överraskade mig lite när han tog 5.92 och det satte mig under stor press. Han hoppade verkligen bra idag.

Seger med två centimeter i säsongsdebuten för Khaddi Sagnia. Foto: Deca Text&Bild


Övertygande årsdebut av Khaddi
Dagens andra svenska seger stod Khaddi Sagnia för som årsdebuterade i längd. Kryss i första och tredje och däremellan 6.50, men de två övertrampshoppen – som var klara övertramp – var långa.
I fjärde avbröt hon (5.43) och så en bra men inte perfekt plankträff i femte – 6.68. Därmed passerade hon dittills ledande tyskan Merle Homeier (6.59) som i sista hoppade ökade till 6.66. Det gjorde även regerande världsmästarinnan Malaika Mihambo så hela topptrion rymdes inom tre centimeter men där segern alltså gick till Khaddi på 6.68.

”Jag förväntade mig ett sånt här resultat”
– Jag förväntade mig ett sånt här resultat idag. När jag hoppade 6.50 tänkte jag att ’det här var inte bra, jag behöver hoppar längre’, så jag är glad att jag gjorde det, säger Khaddi.
– Min ansats har förbättringspotential, det är några saker jag behöver jobba på. Det är verkligen de små detaljerna det handlar om. En är att jag lutar mig bakåt i uthoppet, något jag gjort sedan jag var liten och det är verkligen svårt att vänja sig av med det. Men det blir bättre och bättre så det känns bra.

Årets första galalopp för Julia Wennersten slutade med en tid bara tiondelen över det färska personliga rekordet. Foto: Deca Text&Bild


Stabil insats av Julia

Dagens tredje svensk i Berlin var Ymers Julia Wennersten som för två veckor sedan satte personligt rekord på 60 m häck med 8.14 och gick upp som delad fyra genom tiderna i Sverige (med Khaddi Sagnia och Tilde Johansson).
Julia gjorde ett helt okej lopp i försöken där hon slutade femma i sitt heat på 8.25. En tid som varit personligt rekord för två veckor sedan.

/Jonas Hedman

Resultaten

Läs även:
Seger och världsrekordförsök i årsdebuten för Mondo

Biografier på friidrottsstatistik.se
Mondo Duplantis
Khaddi Sagnia
Julia Wennersten

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen