Mondo började året som han slutade det förra – med seger och ett sexmetersresultat. Foto: Deca Text&Bild

Seger och världsrekordförsök i årsdebuten för Mondo

Armand ”Mondo” Duplantis imponerade stort när han vann stavtävlingen i World Indoor Tour Gold-galan i tyska Karlsruhe på fredagskvällen. Han testade världsrekordhöjden 6.19 och var nära. Slutresultatet 6.02 innebar seger med 13 centimeter för Mondo som började säsongen lika fint som han avslutade den förra.

Mondo hoppade på varannan höjd och tog 5.51, 5.71 och 5.89 med luft i första försöket även om han på 5.71 var på ribban lätt på nervägen.
Efter 5.96 var segern klar och Mondo höjde till 6.02 som till synes enkelt ordnades i första. Därefter begärde han upp ribban på 6.19 – en centimeter över hans eget två år gamla totalvärldsrekord.

Nära i första
I första försöket var det inte mycket som fattades och ribban låg kvar ett ögonblick, det kändes som att det kunde gå. Andra var också bra men inte lika nära. I tredje var han åter uppe på höjden men ribban var inte nära att ligga kvar. Men en riktigt övertygande säsongsstart av Mondo som gjorde sin fjärde raka sexmeterstävling.
Segermarginalen till amerikanen Kc Lightfoot blev 13 centimeter.

Thobias över åtta i säsongsdebuten
Imponerade gjorde även Thobias Montler, numera representerande Ullevi FK, som hade tre godkända hopp i längdtävlingen – 7.90, 8.00 och 8.02. Det räckte till seger med fyra centimeter i en tävling där han hade tävlingens två längsta.
8.02 kom i sista omgången då han hade runt 17 centimeter kvar på plankan så det var ett hopp av 8.20-klass.

Norskt rekord
Fyra på 7.87 slutade Norges Henrik Flåtnes som därmed förbättrade Martin Roes fyra år gamla norska rekord med sex centimeter.
En imponerande insats gjorde även Norges Ferdinand Kvan Edman på 3000 m där han slutade sexa på 7:46.92 – bara 1.4 sekunder från Henrik Ingebrigtsens sju år gamla norska rekord.
Vann gjorde Etiopiens Berihu Aregawi som länge hade det 24 år gamla världsrekordet 7:24.90 inom räckhåll, men till slut nådde målet på 7:26.20. Bara fyra löpare har någonsin sprungit snabbare inomhus.

Nära seger för Kramer
På 800 m kom Andreas Kramer in på gemensam bana som femma men fick sedan en bra resa där ledaren hade 25.3 på 200 m, 51.7 på 400 m och 1:19.4 på 600 m. Andreas försökte attackera från sin fjärdeplats ut ur näst sista kurvan men kom bara fram till tredjeplatsen.
På upploppet passerade han Mostafa Smaili och hann så när ikapp även britten Elliot Giles som dock höll undan med 0.05 till 1:46.78. En imponerande säsongsdebut för Andreas med 1:46.83 i ett lopp som inte var perfekt. Hans svenska inomhusrekord är 1:45.09 från i fjol och var nu ytterst nära 1:43-löparen Giles som är historiens näst snabbaste inomhus.

Inget flyt för Lovisa
Säsongsdebut gjorde även Lovisa Lindh som dock inte hade någon bra dag. Hon låg i bakre delen av klungan hela vägen och efter 61.5 halvvägs fick hon ett stopp strax efter klockringningen p g a en löpare framför henne. Målet nådde hon som sexa på 2:09.08. Vann gjorde Ugandas Halimah Nakaayi på 2:02.81.

/Jonas Hedman

Resultatlistan

Mondo Duplantis biografi på friidrottsstatistik.se

Läs även:

Seger och årsbästa för Fanny Roos
Mondo årets manliga idrottare – lysande utdelning för friidrotten på idrottsgalan
OS-guld för Mondo – nära världsrekordet
Mondo testade världsrekordet på Stockholms Stadion
Fantastisk segermarginal när Mondo vann inne-EM

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen