18.74 hade för ett år sedan varit liktydigt med svenskt inomhusrekord. Foto: Deca Text&Bild

Seger och nytt årsbästa av Fanny Roos

OS-sjuan i kula, Fanny Roos, rivstartar säsongen med tre World Indoor Tour-tävlingar på åtta dagar. Idag genomförde hon sin andra vilket resulterade i seger med två decimeter i tjeckiska Kladno, en mil väster om Prag.

Efter tredjeplatsen på 18.48 i Manchester i lördags kom på torsdagen 18.74 vilket räckte till seger med drygt två decimeter i en jämn tävling där de fem bästa var samlade inom bara 61 cm.
Fannys seger var ändå väl underbyggd: Hennes tre godkända utgjorde nämligen tre av tävlingens fyra längsta. Det var bara tvåan Sara Gambettas bästa (18.53) som spräckte den totala dominansen.

Prisad av världsrekordhållerskan
Prisutdelare var för övrigt inomhusvärldsrekordhållerskan Helena Fibingerová vars rekordstöt nu stått sig i snart 45 år. Men så är det också det äldsta inomhusvärldsrekordet, manliga rekorden inräknade, satt 1977.

Bästa säsongsstarten
Med 18.48 i lördags och 18.74 idag har Fanny fått sin bästa årsupptakt någonsin. I fjol – när hennes innesäsong kulminerade i mars med IEM-silvret på 19.29 – inledde hon i slutet av januari med 18.16 och 18.64 (då dessutom svenskt inomhusrekord!).
Fanny nästa tävling är alltså om bara tre dagar. Men det är ingen längre resa som väntar eftersom den tävlingen också går i Tjeckien, närmare bestämt i Nehvizdy bara ett par mil österut från Kladno. Där kommer hon att ställas mot i princip samma gäng som idag med Gambetta i spetsen.
Resultatlistan

/A. Lennart Julin

Fanny Roos biografi på friidrottsstatistik.se

Läs mer:
Historisk världsranking för Fanny
Fannys hittills bästa – tvåa i Diamond League
Sjundeplats i OS-finalen för Fanny
Andra svenska rekordet på 48 timmar

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen