Ett leende på läpparna trots blåsigt, mulet och låg temperatur. Men publiken hjälpte Daniel till världsresultatet 68.02 på Norrköpings Friidrottsarena. Foto: Jonas Hedman

Storstilad säsongsavslutning för Daniel Ståhl i Norrköping

Det var elva grader, mulet och en ofördelaktig medvind när OS-guldmedaljören Daniel Ståhl gjorde säsongens sista diskustävling på fredagseftermiddagen. 68.02 var riktigt imponerande i dessa förhållanden och innebar hans trettonde tävling över 68 meter på fyra månader – personligt rekord i antal 68 m-tävlingar under en säsong.

Ett hundratal åskådare hade letat sig till Norrköpings Friidrottsarena och de hjälpte Daniel att tända till genom taktfast klappning i en tävling där han bara hade två medtävlare. Och i fjärde omgången fick han på mäktiga 68.02 helt utan hjälp av bärande motvind.
– Det var starkt medvind vilket egentligen är det värsta som finns. Hade vinden kommit från andra hållet hade det kunnat bli svenskt rekord idag för jag kände att jag var på gång, säger Daniel.
Han inledde med 63.02, sedan två kast där diskusen touchade nätet, 68.02 i fjärde, kryss i femte och 64.27 i sista.
– I första omgången bara dog diskusen i luften på ett sätt som händer väldigt sällan. Det blåste 5–8 m/s medvind så det här var min starkaste medvindstävling i år. Jag kommer tillbaka hit på Friidrotts-SM i augusti och då kan det bli riktigt långt om vinden ligger rätt.

Ett hundratal personer såg Daniel Ståhl avsluta säsongen på ett imponerande sätt. Foto: Jonas Hedman

 

Krossade banrekordet
Daniel hade 57 meter stillastående på uppvärmningen och slog sedan kulstötaren Wictor Peterssons ett år gamla banrekord (57.41) från JSM 2020 med över tio meter. Wictor var också med på OS i Tokyo men på SM i Borås för två veckor sedan var Daniel faktiskt bara 30 cm från att slå honom då han satte utomhuspers i kula med 19.47.
Tvåa i Norrköping slutade Jussi Kiviniemi, Södertälje IF, 49.69, och trea Leo Janén, Kalmar SK, 45.82.
– Kul att sätta banrekord och 68 meter är bra i de här förhållandena. 13 tävlingar över 68 meter i år är en bra nivå, säger Daniel.
I fjol gjorde han tolv tävlingar över 68 och 2019 13 så det var tangerat personbästa.

Två saker saknas på meritlistan
– Det här var sista tävlingen för i år. Nu tar jag semester i fyra-fem veckor och sedan drar grundträningen igång. Sedan är det 7-8 månader kvar till VM i Eugene i juli och följt av EM i München.
– Det jag saknar på CV:et är världsrekord och EM-guld, avslutar Daniel som vann 18 av 19 tävlingar denna sommar. Den ende som besegrade honom var träningskompisen Simon Pettersson.
/Jonas Hedman

Resultatlistan

Daniel Ståhls biografi på friidrottsstatistik.se

Läs även:
Osannolik OS-final – dubbelseger för Daniel och Simon
Sjunde SM-guldet för Daniel
Suverän finalseger i Diamond League för Daniel Ståhl
Världsårsbästa av Ståhl – perfekt OS-genrep
Superkast av Simon Pettersson – besegrade Daniel Ståhl

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen