Personligt rekord med över 1,5 meter för Simon Pettersson. Foto: Deca Text&Bild

Superkast i diskus av Simon Pettersson – besegrade Daniel Ståhl

Hässelbys Simon Petterson fick på en härlig fullträff i Växjö på lördagen då han i fjärde omgången skickade iväg diskus hela 69.48.

I fina vindar i kastparken vid Värendsvallen jublade Simon när diskusen landat och höjde näven i luften. Mätningen visade 69.48 och därmed förbättrade han sitt nio månader gamla pers (67.72) med över 1,5 meter. Det innebar också att han passerade Stefan Fernholm på den svenska genom-tiderna-listan där Simon nu är trea bakom Daniel Ståhl, 71.86, och Ricky Bruch, 71.26. Aldrig tidigare har två svenskar kastat över 69 meter i samma tävling.

Världsmästaren besegrad
Daniel Ståhl inledde med fyra kryss varav han valde att trampa över medvetet i ett kast där diskusen landade kring 66 meter. I femte fick han på 69.11 och hade därmed bara en chans kvar att besegra träningskompisen Simon. I sista kastade han riktigt långt – kring 73.5 meter – men kunde inte stå kvar och fick därmed se sig slagen. Det har inte hänt många gånger att en svensk slagit honom de senaste tio åren men det var inte första gången Simon gjorde det.

Snuddade vid från världsrekordet
Daniels sista kast mättes efter tävlingen till 73.83 – alltså bara 25 centimeter från världsrekordet – men han stod som sagt inte kvar i ringen. Övertrampskasten i tredje och fjärde omgången var strax under 72 meter. Det var fina vindar och Daniel hade även ett riktigt långt kast på uppvärmningen som efter tävlingen mättes till 73.61.
Det är nu svenskt på första och tredje plats i världsstatistiken – Daniel etta på 69.71 (i Helsingborg förra helgen) och Simon trea på 69.48. Var det två blivande OS-medaljörer vi såg idag?
Resultaten
/Jonas Hedman

Läs även: Svenskt rekord av Fanny Roos

Simon Petterssons biografi på friidrottsstatistik.se

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen