Daniel ställde upp för sina unga fans efter tävlingen. Foto: Jonas Hedman

Världsårsbästa av Daniel Ståhl – perfekt OS-genrep

Daniel Ståhl visade lysande form då han i sista tävlingen inför av resan till Tokyo förbättrade sitt eget världsårsbästa med nästan en meter till 71.40 i småländska Bottnaryd. Det är det näst bästa resultatet han gjort i karriären – bara 46 centimeter från hans eget svenska rekord.

De är något speciellt med den idylliska lilla orten Bottnaryd 2,5 mil väster om Jönköping där Daniel för två år sedan satte det gällande svenska rekordet med 71.86 som placerar honom delad fyra på genom-tiderna-listan.
Att han är minst lika bra nu visade han på lördagseftermiddagen då han inledde med 70.27 och sedan 71.40 i andra där diskusen flöt ut fint inför de runt 250 begeistrade åskådarna på Bottnaryds IP.
Tredje kastet fastnade i högra burgaveln, fjärde mätte 64.67 och sedan drog han även de två sista i nätet. Tvåa slutade Simon Pettersson på 65.91 och trea Norges Sven Martin Skagestad, 61.13.

Foto: Jonas Hedman

”Fin rytm och bra tryck i kasten”
– Det är kul att kasta här i Bottnaryd, det är en speciell atmosfär här och jag gillar publiken. Planen var att köra detta som ett sista träningspass inför avresan till Japan och det kändes bra, fin rytm och bra tryck i kasten, säger Daniel som nu gjort åtta tävlingar och 14 kast över 70 meter.
– Det var bra förhållanden idag, nästan som för två år sedan då jag satte svenskt rekord med 71.86.
– Greger Melin och Jonas Mellblom gör att riktigt bra jobb med den här tävlingen och en stor del av Bottnaryds invånare kom och tittade idag.
– Jag är bättre nu än 2019 då jag vann VM. Jag har tävlat mycket de senaste veckorna vilket inneburit mycket resor så nu blir det lugnare när vi kommer till förlägret i Japan. Dit åker vi på måndag.

Bottnaryds-borna gick man och kvinna ur huse för att se världsettan Daniel Ståhl. Foto: Jonas Hedman

Grymt tio-bästa-snitt
Efter avslutad prisutdelning ropar någon i publiken ”Lycka till i Tokyo” och Daniel svarar ”Tack”. Det är ingen tvekan om att han är populär i Bottnaryd.
Han har nu ett snitt på 69.14 på sina tio bästa tävlingar av totalt elva den här säsongen.
– Det är en bra indikation på hur det kan gå i Tokyo. Bara två har kastat längre i år – slovenen Kristijan Ceh och Simon Pettersson. Så det pekar mot guld, säger Daniels tränare Vésteinn Hafsteinsson.
/Jonas Hedman

Resultaten

Daniel Ståhls biografi på friidrottsstatistik.se

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen