Mondo Duplantis tog Sveriges första IEM-guld i stav genom tiderna och fjärde om man räknar utomhus. Foto: Deca Text&Bild

Fantastisk segermarginal när Mondo Duplantis vann EM-titeln

EM-finalen Torun blev en lysande uppvisning av Mondo Duplantis som bara behövde tre hopp för att säkra guldet. Därefter höjde han till mästerskapsrekordet 6.05 som han tog i andra innan han avslutade med tre försök på världsrekordhöjden 6.19. IEM-guldet var Sveriges första genom tiderna i stav.

Mondo tog 5.60, 5.80 och 5.85 med luft i första försöket och var då klar vinnare. Därefter höjde han till mästerskapsrekordet 6.05 som gick vägen i andra och därmed tog rekordet från Renaud Lavillenie. Denne satt bredvid banan och coachade sin lillebror Valentin som i och med silvret tog sin första mästerskapsmedalj. Renaud själv hoppade nyligen 6.06 men kunde på grund av en vadskada inte vara med.
Mondo gjorde tre försök på 6.19 där första var helt okej, det andra nära att lyckas medan han avbröt sista på väg upp.

Extrem segermarginal
Segermarginalen på 25 centimeter är en av de största genom tiderna i ett stavmästerskap för män (OS, VM, EM, IVM och IEM). Bara två har vunnit med mer under efterkrigstiden. Toppnoteringen är 31 centimeter som var vad Steven Hooker vann IVM i Doha 2010 med på 6.01. I IEM är största segermarginalen 27 centimeter (Renaud Lavillenie 6.03 i Paris 2011).

Första blågula stavguldet inomhus
Segern var Sveriges första genom tiderna i stav i inne-EM där det tidigare blivit fem silver och ett brons. Förra medaljen tog Melker Svärd Jacobsson med brons i Glasgow för två år sedan.
Räknar man även EM utomhus så har Sverige tre guld – Fagerstas Allan Lindberg i Oslo 1946, Ragnar Lundberg i Bryssel 1950 och Mondo själv i Berlin 2018. Mondos guld var Sveriges 13:e på herrsidan i inne-EM alla grenar inräknade medan Sverige på damsidan har nio titlar. Mondo förlängde nu segersviten till 21 tävlingar och gjorde karriärens 17:e sexmeterstävling.

Payton överraskande finalist
Ullevis Claudia Payton gjorde i mästerskapsdebuten sitt livs tävling med personligt rekord 7.28 i 60 m-försöken och förbättrade sig i semifinalen till 7.26 som trea. Det räckte ända till final där hon slutade åtta på 7.32.
Hon blev nu första svenska att nå en IEM-final på 60 m på tolv år. I Turin 2009 var Lena Berntsson, som också tävlade för Ullevi, femma på 7.26. Claudia avancerade nu till delad tredjeplats på den svenska genom-tiderna-listan bakom Linda Haglund (7.13) och Susanna Kallur (7.24).
Claudia har denna vinter förbättrat sitt personliga rekord med hela 22 hundradelar och underskred gamla perset 7.48 i samtliga nio lopp denna vinter. Sju av dem var 7.35 eller bättre. Hon kom till Torun med det 20:e bästa årsbästat och blev åtta bland 40 startande.

Bästa inne-EM:et på åtta år
Totalt tog Sverige fyra medaljer i Torun – ett guld, två silver och ett brons – vilket gör mästerskapet till vårt bästa inne-EM sedan Göteborg 2013 sett till antal medaljer. Då var facit sex palllatser (ett guld, två silver och tre brons). Räknar man nationspoäng – topp-8 – så är det bästa sedan Belgrad 2017 då poängen blev 63 mot 46 nu.
Resultat M Stav
Resultat K 60 m

Biografier på friidrottsstatistik.se
Armand Duplantis
Claudia Payton

Sveriges 13 manliga IEM-titlar
De nio kvinnliga IEM-gulden

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen