VM-medalj för tredje mästerskapet i rad för Perseus Karlström som förbättrade sitt svenska rekord med en halvminut. Foto: Deca Text&Bild

Ny VM-medalj för Perseus Karlström – en av de största genom tiderna

Eskilstunas Perseus Karlström stod för en lysande prestation då han på VM i Eugene länge kämpade om guldet och till slut blev bronsmedaljör på nya mästerskapsdistansen 35 km. Han ingick i en tremannaklunga på slutet som han fick släppa tre kilometer från mål och tog brons på svenska rekordet 2:23:44 – halvminuten från guldet. Bronset är hans andra i detta VM och tredje totalt.

Direkt efter start lämnade japanen Daisuke Matsunaga övriga bakom sig och ledde efter en mil med 50 sekunder. Men klungan, som länge bestod av åtta man inklusive Perseus Karlström, var ikapp före tvåmilsmärket och japanen hade aldrig med medaljstriden att göra.

Perseus i guldfight
Tätklungan minskade allteftersom och en gångare fick ställa sig i penaltyzonen på grund av oren gång innan han fick fortsätta. Till slut var de vara tre kvar längst fram – OS-mästaren Massimo Stano från Italien, japanen Massatora Kawano som toppar årsstatistiken och Perseus.
Svensken var den ende i av dem som även tävlat på 20 km helgen före och han fick till slut släppa när Stano de sista tre kilometerna höjde tempot från 4:06 per kilometer till fyra minuter blankt.

OS-vinnaren blev världsmästare
Stano nådde målet som vinnare på 2:23:14, bara sekunden före Kawano och ytterligare 29 före Perseus.
Hans brons var ohotat och på upploppet fick han en vikingamössa, föll ihop efter målgången och grät av glädje i flera minuter efter loppet.

En av de största genom tiderna
Eskilstuna-gångaren har brons på 20 km från värmeloppet i Doha 2019 och har i Eugene tagit ytterligare två. Med sina tre VM-brons är Perséus Karlström nu en av de största genom tiderna i svensk gångsport.

I fotspåren av Ljunggren och Mikaelsson
Åren 1946–1960 tog John Ljunggren från Värnamo GK fem medaljer på 50 km varav guld i OS och EM. John Mikaelsson från Stockholms GK var aktiv under samma period och tog fyra medaljer på 10 000 m – två OS-guld samt guld och brons i EM.

En del av friidrotten från 2023
Gång har alltjämt ett eget förbund i Sverige – Svenska Gång- och vandrarförbundet – men från och med 1 januari 2023 inkluderas sporten i friidrotten nationellt på samma sätt som internationellt.

/Jonas Hedman

Resultaten

Samtliga 21 svenska gångmedaljer i OS, VM och EM (utomhus)

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen