Första SM-medaljen och första guldet för Anton Gustafsson från Alingsås som satte mästerskapsrekord. Foto: Jonas Hedman

Rekordlopp och SM-guld för Anton Gustafsson

SM på 100 km i Bro norr om Stockholm blev en lysande soloprestation av Axa SC:s Anton Gustafsson, 30, som i värmen vann med hela 18 minuter på 6:30:57. Han krossade mästerskapsrekordet med över fem minuter efter att ha snittat 3:54 per kilometer och gick in som trea genom tiderna i Sverige. Kvinnliga guldet tog Madeleine Lundell från Vänersborgs AIK som vann med åtta minuter och med 7:59:51 blev nionde svenska under åtta timmar.

– Det här gick över förväntan. Allt har fungerat bra – energiintag, taktik och jag höll hela vägen, säger en trött men glad Anton Gustafsson.
Han var före start tydlig med att han ville försöka slå Jonas Buuds svenska rekord på 6:22 om förhållandena var gynnsamma. Men när startskottet gick klockan nio var det 16 grader och över 20 vid lunch så efter rekordfart i första fyra milen sänkte han farten. De följande milen gick på just under fyra minuter per kilometer och sedan de sista strax över.

Ledde med två kilometer andra halvan
Anton passerade 42.2 km på 2:41:13 och var i det läget 7,5 minuter före maratonlöparen (2:11) och 100 km-debutanten Mikael Ekvall och Linus Wirén. Vid 45 ledde Anton med åtta minuter och hade då varvat Micke som sprungit ifrån Linus på det 2034 meter långa varvet. Anton och Micke sprang sedan tillsammans i flera mil och hade ett tag sällskap även av slutliga trean Linus som var ytterligare ett varv efter.

Snabbaste 6-timmarsnoteringen
50 km passerade Anton på 3:12:56 och efter sex timmars löpning hade han nått 91.863 meter. Det är ny Sverige-bästa genom tiderna – 98 meter längre än Elov Olssons tidigare bästa som var en mellantid i EM på 100 km 2022.

Trea genom tiderna
Ut på det sista 2 km-varvet hade Anton en liten chans att nå Elov Olssons 6:30:14 från VM i Tyskland i fjol. Men klockan tickade lite för snabbt och mållinjen korsades på 6:30:57 med viket han gick in som trea genom tiderna i Sverige – bara 43 sekunder bakom Elov. En riktigt bra prestation i värmen.
100 km-loppet var hans andra efter 6:51 i debuten i fjol. I höstas vann han Oslo-trippeln genom att springa maran på 2:26, halvmaran på 1:09 och milen på 35 minuter samma dag med bara 90 minuters vila mellan loppen.
– I höst vill jag springa en mara under 2:20, säger Anton vars personbästa är 2:23 från fjolårets Göteborg Marathon.

Fr v SM-tvåan Mikael Ekvall, vinnaren Anton Gustafsson och trean Linus Wirén. Foto: Jonas Hedman


Micke höll undan till silver

Strömstads Micke Ekvall hade en tuff dag där tröttheten kom redan efter två mil. Men efter att ha brutit i ultradebuten i Ultravasan 2021 krigade han hela vägen in i mål denna gång och belönades med SM-silver. 6:49:08 är en av de bästa svenska debutanttiderna och gör honom åtta genom tiderna i Sverige.
Linus Wirén kämpade också tappert och gratulerade Anton i farten, som satt på en stol bredvid banan, när han passerade med två varv kvar.
Han nådde målet på 6:58:43 och tog sin femte SM-medalj på distansen där bästa valören är guld från 2018.

Tack vare ett suveränt slutvarv tog Madeleine Lundell inte bara sitt första SM-guld utan underskred även åtta timmar. Foto: Jonas Hedman


Suverän seger för Madeleine

Kampen om kvinnliga guldet stod länge mellan Madeleine Lundell, svenska rekordhållerskan Kajsa Berg och Beatrice Taavo. De två förstnämnda passerade 42.2 km på 3:18 med Beatrice en halvminut efter och när det var två mil kvar höjde Madeleine farten och höll sedan steget bäst och vann med åtta minuter på 7:59:51. Därmed blev hon nionde svenska under drömgränsen.

”Jag är fantastiskt nöjd!”
– Jag hade inga ambitioner om att vare sig vinna eller nå den här tiden så jag är fantastiskt nöjd. Jag ville under 8:30 och nu blev det under åtta, säger Madeleine.
– Det har varit en ömsom slitig ömsom härlig dag. Allt har stämt väldigt bra även om det är lite tradigt att springa i så många timmar. Men vid varje varvning så blev det energitillförsel eller kylning och det behövdes, säger Madeleine efter drygt 49 varv runt Bro Galoppbana.
När hon gick ut på sista 2 km-varvet hade hon chans att ta sig under 8:00 om hon snittade 4:47 per kilometer. Och det lyckades med tio sekunders marginal. Därefter kramades hon om av sina två barn.

Stark slutmil
Madeleine bor i Trollhättan och tävlar sedan i fjol för Vänersborgs AIK som bildades 1939 och nu har fått in första SM-vinnare. Efter att ha fött två barn de senaste tre åren – och ägnat sig mycket åt barnvagnslöpning – så tränar hon nu 10-15 mil i veckan med två vilodagar varje vecka och är bättre än någonsin.
– Detta var mitt andra 100 km-lopp efter debut på drygt nio timmar 2019. Jag gillar verkligen att springa men har inget träningsprogram utan det är mycket spontanlöpning, säger Madeleine.

Prispallen med fr v tvåan Kajsa Berg, vinnaren Madeleine Lundell och trean Beatrice Taavo. Foto: Jonas Hedman


2:53 på maraton i fjol

I höstas satte hon personbästa i maraton med 2:53 i Göteborg och för några veckor sedan på milen med 36:01. Och nu med dryga timmen på 100 km.
– Jag har inga konkreta mål inför resten av året men det kan bli någon mara, där kan jag springa snabbare än 2:53. Och det kan säkert bli fler 100 km-lopp i framtiden.
Silvret tog Kajsa Berg på 8:07:49 och bronset Beatrice Taavo på 8:21:43.

Fint arrangemang av Bålsta IK
Bålsta IK stod för ett utmärkt arrangemang med suverän resultatrapportering på webben. Och livesändningen på Friidrottskanalen.se, med den utmärkte kommentatorn Daniel Westergren, gjorde att många kunde följa tävlingen även om man inte var på plats på Bro Galoppbana.

Resultaten

/Jonas Hedman

Biografier på friidrottsstatistik.se
Anton Gustafsson
Madeleine Lundell

Läs även:
Torbjörn Gyllebring krossade svenska rekordet på 24 timmar

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen