Den nya rekordhållaren och den gamla – Johan Rogestedt och Dan Waern! Foto: Ulf Friberg

Rogestedt slog det 57 år gamla svenska rekordet!!

Efter hårfina missar av det svenska rekorden på 1500 m inne och ute vintern 2015 och i Sollentuna för två veckor sedan hade Stenungsunds Johan Rogestedt äntligen marginalerna på sin sida då han i Göteborg på fredagskvällen raderad ut Dan Waerns 57 (!) år gamla svenska rekord på 1000 m. Med 2:17.67 var han 13 hundradelar snabbare än Waerns tid noterad i Karlstad 1959 som då var världsrekord.
Johan hade mellantiderna 27.2, ca54, 1:22.9 och ca1:50. Han tog ledningen med 250 m kvar men utmanades hela vägen in av Hamada Mohamed som till slut var en enda hundradel före. Rekordet resulterade i ett segerpris på 100.000 kronor.
– Jag är väldigt nöjd och glad över löpningen idag! Jag kunde göra runt 1:50 avslappnat och är stolt över att jag vågade gå upp och köra med 250 meter kvar. Annars hade tiden kanske blivit 2:18, säger Johan som fick 100.000 kr i prispengar av arrangerande Göteborgs Friidrottsförbund.

Bra publikstöd
– När jag gick i mål och såg 2:17.6-någonting så förstod jag att jag slagit rekordet även om jag inte vann loppet. Publikstödet kändes, framför allt på upploppet, och det pushade mig! säger Johan som hade 15-talet kompisar på plats.
– Loppet blev som jag hoppats med 54 sekunder på 400 m och runt 1:50 på 800 m. Det var ju egentligen ett lite svagt startfält för att slå rekord, helst vill man vara 5-6:a så att man får många ryggar att gå på. Vid 600 meter såg jag 1:21-någonting och insåg att jag behövde en 56:a på sista varvet för att kunna slå rekordet och så fort gick det inte i kurvan.
– Jag är väldigt nöjd och glad med löpningen idag. Jag kunde göra 1:50 avslappnat så mitt årsbästa på 1:47 kan jag ganska säkert springa ganska mycket fortare än nu.

Hamada pressade fram rekordet
– Jag fick ju verkligen motstånd på upploppet och det hjälpte väldigt mycket. Men man ska inte överdriva det när det gäller tiden. Det är lätt att spänna sig när någon kommer bakifrån. Är man själv på slutet kan man springa mer avslappnat, men fördelarna överväger med sparring.
I mål var Johan en enda hundradel efter Hamada.
– Jag lyckades ju låta bli att armbåga honom så jag blev i alla fall inte diskad, skämtade Johan och skrattade. Mina polare skojade om att en belgare hade ringt in …, förklarade Johan apropå diskningen i 1500 m-försöken på EM i Amsterdam förra veckan.

Äntligen rekordmarginalerna på rätt sida
– Det hade varit frustrerande att missa ett svenskt rekord med liten marginal igen. Men nu var det extra viktigt eftersom man springer 1000 m så sällan. På 1500 m kan man få en chans veckan efter, så är det inte på den här distansen.
– Det här blev verkligen ett rekordförsök även om jag inte ville se det så först, Dan Waern var här och det var speciellt förstås.
– Det var lite vind men jag kände bara av den på upploppet. För att vara Slottsskogsvallen var det väldigt bra förhållanden.

Profil som borde passa 1000 m
Johans personliga rekord på intilliggande distanser är 1:45.89 på 800 m och 3:36.58 på 1500 m vilket indikerade att han borde kunna slå rekordet.
– Inför loppet tänkte jag att min personliga rekordprofil borde passa för 1000 m, jag har ganska mycket bättre pers än Waern på både 800 och 1500 m (han gjorde 1:47.5 på 800 m och 3:38.5 på 1500 m). Men man är ju inte van vid distansen, det har man ju emot sig, Waern tävlade betydligt oftare på distansen.
– 2:17.67 på 1000 m är kanske lite sämre än mina pers på 800 och 1500 m om man jämför med poängtabellen. Men man får väga in att man springer distansen så sällan så är jag väldigt nöjd med tiden i mitt första försök på distansen.
– Det är svårt att säga om jag fick ut allt idag. Skulle jag springa distansen igen om en vecka så skulle det säkert gå ännu fortare, men det kommer jag inte att göra!

Pratade med Dan Waern efter loppet
– Jag sa till honom att jag var väldigt imponerad över att han kunde springa så fort för så länge sedan. Och att det var väldigt inspirerande att försöka slå hans rekord. Han har varit här några år och sett rekordförsöken och var nog ganska glad att någon äntligen slog rekordet.

Vad gör man med 100.000 kronor?
På frågan om vad han ska göra med prischecken på 100.000 kom svaret snabbt:
– Träningsläger i Kenya i tre veckor, Sydafrika i sex veckor och USA i sex veckor, de äts upp fort! Man kan se det som att jag återinvesterar i ett nytt rekord här nästa år, säger Johan och skrattar.
I slutet på intervjun kom coach Ulf Friberg och tyckte att Johan skulle dra på sig överdragskläderna för att inte bli sjuk.
– För nu blir det 10×2 minuter intervaller! Jag är inte klar med dagen än, sa Johan som nästa vecka gör debut på 1 mile i Londons Diamond League.
/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen