Personligt rekord nummer tre denna sommar. Foto: Jonas Hedman

Simon Pettersson snuddade vid VM-kvalgränsen i diskus!

Simon Petterssons utvecklingskurvan går i en enda riktning – uppåt – och på tisdagen satte han sitt tredje personliga rekord i diskus denna säsong då han kastade 64.88 i Södertälje. Det är bara tolv centimeter från VM-kvalgränsen! Därmed vann han med en dryg meter före OS-finalisten Axel Härstedt som också har en stigande formkurva.

Kringelkastet i Södertälje samlar av tradition flera av våra bästa och årets tävling var inget undantag. I hård, bärande motvind slog Simon till i första kastet där 64.88 innebar att han förbättrade sitt tre veckor gamla personliga rekord med elva centimeter.
– Det kändes riktigt bra! Som att 65 meter fanns där med en träff. Det är sällan jag gör längsta kastet i första omgången när jag verkligen trycker på så nu hade jag chansen. Men det här är min bästa serie någonsin så jag är nöjd, säger Simon som i tur och ordning gjorde 64.88, 62.02, 62.49, 62.15, x och x.
– Jag har haft ganska många missar i serierna i de flesta tävlingarna nu på slutet och bara 1-2 bra kast så det här var bra.
– Det var riktigt bra förhållanden även om det var rak motvind, ska jag vara petig så vill jag ha motvind snett in från höger. Men det är sol och 20 grader så jag ska inte klaga, säger Simon och skrattar.

Axel är på rätt väg
En som också upplevde tävlingen som ett steg i rätt riktning var Axel Härstedt som slutade tvåa på 63.71, bara 19 centimeter från årsbästat.
– Jag hade en bättre känsla än i de senaste tävlingarna. Det var en ganska bra serie där jag jobbade på tekniken. Jag har fått några bra träningsveckor nu sedan tävlingen i Halle i mitten på maj. Före det kunde jag inte kasta inomhus eftersom det var en handbollsturnering i Atleticum i Malmö och eftersom det bara var 5-6 grader varmt ute var inomhusträning nödvändigt, säger Axel.
– Det var hård bra vind men den kom rakt framifrån. Hade den kommit snett in från höger så hade det blivit en meter till.
– Nu ska jag fortsätta att träna hårt och det kommer att bli bättre resultat ju längre tiden går. Närmast kastar jag i Polen på lördag och sedan Bauhaus-galan på Stockholms Stadion den 18 juni.

Pers för Lydia och Caisa-Marie
Den kvinnliga tävlingen innehöll två F19-tjejer som båda kastat över 50 meter i år – Huddinges Mathilda Eriksson och Upsalas Vanessa Kamga. Det blev till slut Mathilda som vann med 13 centimeter på 48.86 och båda var för femtioelfte gången över JEM-kvalgränsen 46.00.
Riktigt glad var IFK Moras Lydia Sundin som i den kraftiga vinden fick på 48.73 – personbästa med över två meter! Ännu gladare blev ännu inte 17-åriga Caisa-Marie Lindfors från Upsala som började med att tangera sitt personbästa på 45.70 och noterade 45.69 i femte. I sista fick hon sedan på 46.74 och kramades om av glada klubbkamrater! Därmed blev hon fjärde tjej att klara JEM-kvalgränsen trots att hon håller till i F17-klassen.
Resultatlistan
/Jonas Hedman

Svenska årsbästalistan i diskus per den 6/6
68.36  Daniel Ståhl, Spårvägens FK (trea i världsstatistiken)
65.01  Niklas Arrhenius, Spårvägens FK
64.88  Simon Pettersson, Upsala IF (pers)
63.90  Axel Härstedt, Malmö AI
59.05  Benn Harradine, Hammarby IF (ej sv medb)
58.62  Leif Arrhenius, Spårvägens FK
58.09  Viktor Gardenkrans, Malmö AI (pers)
57.95  Jakob Gardenkrans, Malmö AI (pers)
57.45  Gustav Liberg, Ullevi FK (pers)

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen