Simon Pettersson till VM-final direkt i landslagsdebuten! Foto: Hans Üürike

Simon Pettersson största överraskningen när fyra svenskar tog sig vidare första VM-dagen

Det var en fantastisk stämning på Londons Olympiastadion när VM inleddes på fredagskvällen. Fullsatt med 50.000 åskådare på ett pass med bara en final tillhör ovanligheterna. Av de åtta svenskarna som tävlade tog sig Daniel Ståhl, Michel Tornéus och Angelica Bengtsson till final – liksom debutanten Simon Pettersson som var kvällens största utropstecken!

Simon, 23, gjorde faktiskt sitt första seniorframträdande över huvud taget i det gulblå linnet. I diskuskvalet kastade guldfavoriten Daniel Ståhl och Niklas Arrhenius i första kvalgruppen och Simon i den sista. Efter 60.43 i första och övertramp i andra fick han på 63.69 i sista och gick till final som sjunde man!
Att gå till final i mästerskapsdebuten är inte vanligt, speciellt inte i diskus. Daniel Ståhl var till exempel med i tre junior/ungdomsmästerskap innan han nådde sin första final och när det gäller seniormästerskap blev han en av de tolv i andra försöket. Det var VM i Peking 2015 men då hade han högre kapacitet än vad Simon har nu.

Stabilitet är nyckeln
Simon har gjort massor av tävlingar i sommar – närmare bestämt 24 stycken – och har varit riktigt stabil på 62-63 meter och även gjort över 64 vid två tillfällen med 64.88 som bäst i början på juni.
Men att prestera i ett mästerskapskval, med calling, lång väntan, bara tre kast med mera kräver normalt erfarenhet för att lyckas. Men Simon trivs uppenbarligen i mästerskapssituationen och det har resulterat i att vi har två svenskar i VM-final!

Ståhl säkerheten själv
Daniel Ståhl hade inga problem att ta sig vidare. Efter 61.83 i första fick han på 67.64 i andra vilket var två meter längre än någon annan kastade.
Daniel var femma i Peking 2015 och på lördag kväll finns förutsättningar för att det ska kunna bli klart bättre! Tyvärr gick det inte heller denna gång för klubbkamraten i Spårvägen, Niklas Arrhenius, vars 58.91 innebar 24:e plats.

Michel och Angelica imponerade
Till avdelningen positivt hörde Michel Tornéus i längd som med 8.07 i första hoppet direktkvalade. Det gjorde även Angelica Bengtsson i stav efter 4.55 medan Lisa Gunnarsson och Michaela Meijer inte tog sig vidare. Lisa tog 4.20 i tredje och 4.35 i första men mäktade inte med 4.50. Färska svenska rekordhållerskan Michaela Meijer fick det inte att stämma alls och rev ut sig på ingångshöjden 4.35.

Meraf till semifinal
Meraf Bahta gjorde ett taktiskt mycket bra försök på 1500 m och sprang i mål som tvåa i sitt heat på 4:03.23. I fjol var hon OS-sexa och en VM-final känns högst möjlig. Kommer hon dit och verkligen spänner bågen och går med täten så kan det räcka långt!
/Jonas Hedman

Svenskresultaten VM i London fredag 4/8 2017
M Längd kval: 5) Michel Tornéus 8.07/+0.3
M Diskus kval: 1) Daniel Ståhl 67.64; 7) Simon Pettersson 63.69; 24) Niklas Arrhenius 58.91
K 1500 m försök: 5) Meraf Bahta 4:03.23 (tvåa heat 3)
K Stav kval: =8) Angelica Bengtsson 4.55; 17) Lisa Gunnarsson 4.35. Michaela Meijer utan resultat (4.35/xxx)
Alla resultat

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen