Det var flera överraskningar när SM genomfördes i samband med Asics Stockholm Marathon i lördags. En av dem var 37-årige fyrabarnspappan Nuray Yassin som har somalisk bakgrund och tävlar för Göteborgs-klubben Ullevi FK. Han låg bland de tre främsta i SM-klassen hela vägen och höll bra på slutet i den 27-gradiga värmen vilket belönades med silver – hans första SM-medalj.

– Jag ser framåt. Nästa år ska jag vara ännu bättre och vinna! säger Nuray Yassin.
Nuray sprang Asics Stockholm Marathon, vilket också räknas som svenskt mästerskap, den 2 juni. Ingen som känner honom och hans sätt att tävla var överraskad när han var med i tätklungan tidigt i loppen. Men i motsats till liknande satsningar tidigare höll han hela vägen den här gången, till slut bara slagen av stjärnan Mustafa Mohamed bland svenskarna och därmed silvermedaljör i SM.

I ledning halvvägs
Nuray ledde SM-klassen halvvägs där han passerade på 1:10:57 med Sävedalens Ibrahim tvåa 36 sekunder efter och den två år äldre Mustafa ytterligare 23 efter. Den positionen höll han förbi 25 km-passeringen och fick sedan se Musse passera men fixade silvret med 43 sekunders marginal på 2:32:19, Musses guldtid var 2:27:39.
– Jag har startat i Stockholm fem gånger och till att börja med hängt med i täten varje år, berättar han. Jag håller längre och längre för varje år, men är inte färdig än. När loppet börjar har jag ingen tanke på risken att jag kan köra slut på mej, det finns bara inte …
Åldern spelar ingen roll, tycker Nuray, som ser många framgångsrika år framför sig.

Söker svenskt medborgarskap
Han kom från Eritrea till Sverige 2009. Samma år anlände numera etablerade världsstjärnan Meraf Bahta, som har rötterna i Eritrea och blev svensk medborgare i december 2013. Nuray har permanent uppehållstillstånd och ska söka medborgarskap 2019. Sedan två år tillbaka bor han i Bergsjön utanför Göteborg tillsammans med sin fru Ceedi Ebirhim, döttarna Hannan, 14 år, och Iman, 9, samt sönerna Hamza, 11, och Mohamed, 5. Hannah tävlar i löpning, hon också.
Nuray Yassin är inte bara löpare. Han har ett bolag i Etiopien och tar varje tävlingssommar 5-6 idrottare därifrån till Sverige. Då fungerar han som manager och tar det sedvanliga arvodet på 15 procent av tävlingsinkomsterna. Han har aldrig tagit emot svenska bidrag.

13 maratonlopp
Nuray har sprungit 13 maratonlopp med 2:26:17 från Sevilla i februari i år som bästa tid. Bland hans andra personliga rekord märks 1:08:41 i halvmaraton från GöteborgsVarvet i maj där han var SM-tia. I sina sex tidigare starter i Stockholm Marathon har han brutit två gånger, två gånger noterat just under tre timmar och 2015 och 2016 kommit i mål på 2:32:29 respektive 2:34:59.
Räkna med att vi kommer att få se mer av Nuray Yassin.
/Cege Berglund

Texten har tidigare publicerats på spanaren.se