Kim Amb är redo för något stort efter utmärkt träningsvinter- och vår. Foto: Deca Text&Bild

Spjutkastaren Kim Amb är i ett helt nytt läge inför OS-året

Spjutkastaren Kim Amb, 30, var i fjol fyra i världsstatistiken med personliga rekordet 86.49 och efter en störningsfri träningsvinter och vår är han full av tillförsikt inför sommaren som kulminerar med OS i Tokyo om drygt två månader. Ikväll gör han internationell årsdebut i tyska Dessau.

Tolv svenska friidrottare är i nuläget uttagna till OS och en av dem är Kim som i Japan gör sin tredje start i den största av tävlingar. Och det är en ny situation för 30-åringen från Bålsta norr om Stockholm.
– Tidigare har jag alltid jagat kvalgränsen inför de globala mästerskapen och det har ofta varit stressigt. Inför OS i Rio 2016 kvalade jag till exempel in sista dagen men nu är läget ett helt annat. Det är faktiskt första gången som jag är uttagen redan innan säsongen börjat vilket betyder mycket, säger Kim.
– Nu kan jag helt koncentrera mig på att vara i bästa form i Tokyo och planen är att göra 7–8 tävlingar på vägen dit.

Lysande säsong 2020
Fjolåret var Kims hittills klart bästa säsong då han kastade över 80 meter i nio av tio tävlingar med ett snitt på 82.86. Sju av dem var över 82 med en topp i slutet på juli då han satte personligt rekord i tyska Zweibrücken med 86.49 och följde upp med 85.68 i Finland helgen efter. Totalt gjorde han 21 kast över 80 meter vilket är det mesta han gjort på en säsong.
– Jag missade 80 meter i sista tävlingen 2020 och hade som mål för i år att göra alla över 80 istället. Men jag var lite övertänd i premiären hemma i Bålsta så det sprack direkt, säger Kim.

Indrek hjälpte förbi skadorna
I Bålsta hade Kim 79.61 men det är inget som stör honom så mycket egentligen.
– Träningen har gått jättebra sedan förra sommaren och jag har egentligen inte haft några avbrott alls. Jag har kunnat jobba på många detaljer som nu sitter bra även om det inte blev så lyckat i premiären. Det är lätt att bli övertänd i första tävlingen när man inte är van vid adrenalinpåslaget, säger Kim.
2019 bytte han tränare till Indrek Tustit från Estland som också tränar världsmästaren och 90-metersmannen Magnus Kirt, även om pappa Björn Amb fortsatt har en viktig roll som tekniktränare.
– Jag hade en hel del skadeproblem 2017–2018 men med Indreks träning har jag hållit mig skadefri och då har resultaten kommit. Nu kastar jag på ett skonsammare sätt vilket gör att jag kan köra tre kastpass i veckan mot tidigare ett var tionde dag. Nu handlar det om 30–40 kast per träning varav 4–5 hårda kast. Tidigare körde jag nästan aldrig hårda kast på träning utan enbart på tävling.
Att Kim idag kan kasta mer än tidigare är egentligen ganska fantastiskt med tanke på hans skador.
– Jag är oerhört tacksam och glad att jag tog mig igenom skadorna.

Tränar mer än någon gång tidigare
Under träningsperioderna handlar det om tre dubbelpass i veckan.
– Jag tränar mycket mer nu än för några år sedan. De dagar jag kör dubbelpass handlar det om tre timmar kastning och ett lika långt styrketräningspass. Övriga dagar kör jag annan träning och har även en vilodag i veckan.
– Indrek träffar jag huvudsakligen på träningsläger och däremellan skickar jag filmer till honom. Distansträningen fungerar bra och jag har ju Björn här på hemmaplan som betyder mycket.
– Jag har en helt annan stabilitet i kastningen efter fjolårssäsongen och har i vinter kunnat jobba vidare på det och är nu tekniskt ännu bättre.

Tredje gången gillt?
OS i Tokyo blir Kims nionde mästerskap där hans bästa placeringar är två sjundeplatser i EM och tre VM-finaler i spjut där åttondeplatsen från Doha 2019 i topp. Men han har ännu inte varit i OS-final även om det inte fattades mycket vare sig i London 2012 eller Rio 2016 – 1,5 meter båda gångerna.

– Konkurrensen är densamma på OS och VM men OS är speciellt. I friidrotten är vi lyckligt lottade med fantastiska mästerskap som OS, VM och EM som drar till sig stort intresse och, normalt, fullsatta läktare. Om någon för tio år sedan sagt att jag skulle göra tre OS så hade jag aldrig trott på det. Det är fantastiskt och få förunnat.
– När jag OS-debuterade i London 2012 så var det ett helt fantastiskt arrangemang. Vi bodde vi centralt och från gården hörde man jublet från arenorna runt omkring. Jag minns när jag gick in i matsalen första gången – den var stor som 2-3 fotbollsplaner och där fanns nästan allt att äta. Det är bra att ha rutinen från tidigare spel, det hjälper för att kunna fokusera när det verkligen gäller.

”Det är som en ångbastu”
Avresan till Japan sker i mitten på juli och då handlar det om att acklimatisera sig för väder och tidsomställning.
– Jag har tävlat i Diamond League-galan i Shanghai några gånger så jag vet att det är ett speciellt klimat där borta. Det är hög luftfuktighet, lite som en ångbastu, och det gäller att lära sig hur mycket man ska dricka och äta.
OS-kvalet i spjut går onsdag 4 augusti och finalen den 7 augusti. I den hoppas vi få se Kim Amb som i så fall blir den blott andra svenska OS-finalist i grenen på de senaste 33 åren.
/Jonas Hedman

Kim Ambs biografi på friidrottsstatistik.se

OS-uttagna svenskar till Japan per den 21.5 2021
Män (8)
800 m: Andreas Kramer, Ullevi FK
1500 m: Kalle Berglund, Spårvägens FK
Stav: Armand Duplantis, Upsala IF
Längd: Thobias Montler, Malmö AI
Kula: Wictor Petersson, Malmö AI
Diskus: Daniel Ståhl, Spårvägens FK, och Simon Pettersson, Hässelby SK
Spjut: Kim Amb, F Bålsta IK

Kvinnor (4)
Maraton: Carolina Wikström, LK Roslagen
Stav: Angelica Bengtsson, Hässelby SK
Längd: Khaddi Sagnia, Ullevi FK
Kula: Fanny Roos, Malmö AI
 
Alla svenska OS-finalister i spjut sedan 1960
2008: 11) Magnus Arvidsson, KA 2 IF
1988: 8) Dag Wennlund, Mariestads AIF; 9) Peter Borglund, Gefle IF
1984: Brons Kent Eldebrink, Södertälje IF
1968: 6) Åke Nilsson, Gefle IF
1960: 6) Knut ”Favör-Fredrik” Fredriksson, IF Göta
Svensk OS-historik

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen