Daniel Ståhl inleder OS-äventyret med kval kl 02.45 natten mot fredag följt av final på lördag kl 13.15 svensk tid. Foto: Deca Text&Bild

Största svenska OS-truppen på 37 år – allt om friidrottarna i Tokyo

Natten mot fredag startar friidrotten i OS i Tokyo/Sapporo och den svenska truppen innehåller 21 friidrottare inklusive en gångare. Det är den största truppen på 37 år.

Två namn sticker ut i den blågula OS-truppen – Armand ”Mondo” Duplantis i stav och Daniel Ståhl i diskus – som båda är guldfavoriter. Men det finns ytterligare 19 aktiva med och totalt består truppen av 12 män och nio kvinnor – den största sedan Los Angeles 1984 då det handlade om 22 friidrottare mot 20 nu i Tokyo.

12 av 21 gör OS-debut
Årets trupp har en medelålder på 26,8 år där Mondo Duplantis är den yngste med sina 21 år och åtta månader och Erika Kinsey äldst (33 år och fyra månader). 12 av de 21 gör OS-debut (nio män och tre kvinnor) och två gör sitt tredje OS – Angelica Bengtsson och Kim Amb. Sju aktiva gör sitt andra OS efter att ha debuterat i Rio – Daniel Ståhl, Meraf Bahta, Sarah Lahti, Erika Kinsey, Michaela Meijer och Khaddi Sagnia samt gångaren Perseus Karlström.

Hässelby har flest tävlande
Hässelby SK har flest aktiva med fyra – Angelica Bengtsson i stav, Simon Pettersson i diskus, Sarah Lahti på 10 000 m och Emil Blomberg på 3000 m hinder. Malmö AI har tre – Thobias Montler i längd samt Wictor Petersson och Fanny Roos i kula – medan Spårvägens FK, Ullevi FK och Örgryte IS har två vardera. Övriga föreningar är Bålsta IK, Eskilstuna FI, Hälle IF, IFK Lidingö, LK Roslagen, Sävedalens AIK, Trångsvikens IF och Upsala IF.

Uppland har tre aktiva med
Sju av 23 distrikt är representerade med Stockholm i topp med sju tävlande följt av Göteborg fem, Skåne och Uppland tre och en vardera för Bohuslän-Dal, Jämtland-Härjedalen och Södermanland.
Uppland representeras av OS-debutanten i maraton, Carolina Wikström, som tävlar för den lilla föreningen Löparklubben Roslagen som bildades så sent som i januari 2017. Övriga är Bålstas rutinerade spjutkastare Kim Amb och en viss Mondo Duplantis, Upsala IF
Fördelningen på regioner är elva för Svealand, nio för Götaland och en för Norrland (Trångsvikens IF genom höjdhopparen Erika Kinsey).

Fullt upp för Vésteinn
Kasttränaren Vésteinn Hafsteinsson har tre aktiva med i truppen i form av Daniel Ståhl, Simon Pettersson och Fanny Roos. Två tränare har två aktiva – Per Skoog coachar Andreas Kramer (800 m) och Vidar Johansson (3000 m hinder) och Yannick Tregaro är tränare för Thobias Montler (längd) och Maja Nilsson (höjd).
Friidrotten startar kl 02.00 fredag natt svensk tid då fem svenskar är i elden. Se ”Då tävlar svenskarna i Tokyo/Sapporo” nedan.
/Jonas Hedman

Uppe i högerspalten på friidrottaren.com finns följande länkar:
Allt om den svenska OS-truppen

Då tävlar svenskarna i Tokyo/Sapporo

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen