Fem hopp över åtta meter med 8.17 i topp gjorde Thobias Montler till vår tredje vinnare i en Diamond League-final. Foto: Deca Text&Bild

Strålande OS-genrep för Thobias Montler – personbästa i Monaco

Sommarens sjätte Diamond League-gala ägde rum i Monaco där det bjöds på lysande friidrott där ende svensken – Thobias Montler – inte var något undantag. Han ledde längdtävlingen till näst sista omgången tack vare personliga utomhusrekordet 8.27 och blev till slut trea.

Thobias inledde med 8.13 och ledning och så 8.27 i andra – personligt utomhusrekord för andra tävlingen i rad, fyra centimeter längre än på Bauhaus-galan i söndags. Sedan stod han över tredje, nådde 7.95 i fjärde, och avstod femte.
I slutet på näst sista omgången passerade Tajay Gayle med 8.29 men Thobias var klar för Final 3. Där flög han längre än 8.27 men det var övertramp och han slutade trea men nytt personbästa utomhus alltså. Inomhus har ha gjort 8.31. Vann gjorde Miltiadis Tentoglou på 8.24 i sista, Montler tvåa och Gayle tre. Vinnaren hade alltså det tredje längsta hoppet i tävlingen.
Noterbart är att alla tränare var beordrade att coacha från innerplan för att inte riskera smittspridning av Covid-19.

Nära världsrekord på 1500 m
Nederländernas Sifan Hassan har visat strålande form och varit tydligt med att det är dubbeln 5000-10 000 m som gäller på OS i Tokyo. Men i Monaco vässade hon snabbheten på 1500 m och tog hand om farthållningen när haren klev av efter 800 m.
Då hade hon avverkat två 62-varv och passerade alltså 800 m på 2:04. Hon borrade vidare i täten med Faith Kipyegon klistrad i rygg och tryckte hela sista varvet. Men i slutet av sista kurvan gick Kipyegon ut, om och exploderade i en slutspurt där hon lämnade Hassan långt bakom sig.
Kipyegon nådde målet på 3:51.07 – bara sekunden från världsrekordet och den fjärde bästa tiden någonsin – och var jublande glad över det kenyanska rekordet.  slutade Freweyni Hailu med 3:56.28 och trion var ensam under fyra minuter. 1500 m blir en riktigt spännande gren att följa i Tokyo.

Rojas hoppade längre än världsrekordet
I kvinnliga trestegstävlingen demonstrerades det fantastiskt långa hopp av Venezuelas världsmästarinna Yulimar Rojas i de två sista omgångarna. Men hon vann inte tävlingen.
I näst sista landade hon kring 15.60-15.70 men ett knappt övertramp gjorde att Inessa Kravets 26 år gamla världsrekord från VM i Göteborg 1995 överlevde.
I Final 3 satsade hon allt och flög åter längre än världsrekordet men var på nytt lite för långt fram på plankan. Det blev röd flagg och därmed blev hon bara tvåa bakom Shanieka Ricketts som hade 14.29 i sista hoppet och 14.75 som längst.
Andraplatsen till Rojas och tredjeplatsen till Mamona som liksom Rojas hade ogiltigt i sista omgången.

Lysande lopp av Warholm
Norges Karsten Warholm var ute efter sitt åtta dagar gamla världsrekord på 400 m häck. Efter en sedvanligt snabb start på bana sju höll det hela vägen till seger på 47.08 – fyra tiondelar från världsrekordet och lika mycket före tvåan Dos Santos.
Denne tappade en hel del i början men kom tillbaka på de sista 150 meterna och var till slut bara fyra tiondelar bakom norrmannen.

Båda hindervinnarna spurtade för tidigt
På 3000 m hinder hände det märkliga att i både manliga och kvinnliga loppet så spurtade en ensam löpare mot mål för att vid klockan inse att det var ett varv kvar. I manliga loppet ringdes det uppenbarligen ett varv för tidigt där Benjamin Kigen var först. Han joggade vidare men var chanslös och slutade sjua på 8:15 bakom vinnaren Lamecha Girma, 8:07.75.
I kvinnliga loppet hände samma sak (?) Hyvin Kiyeng som också joggade vidare och blev upphunnen av Emma Coburn med drygt 200 meter kvar. Men hon svarade och de var lika över sista vattengravsbocken där Emma inte fick upp foten på bocken riktigt och föll i vattengraven.
Kiyeng spurtade mot mål och en sekundstor seger på 9:03.82.

Jakob Ingebrigtsen är tillbaka – spansk sensation
Det norska underbarnet Jakob Ingebrigtsen, 20, stod över Bislett Games den 1 juli men visade att formen är intakt i 1500 m-loppet. Efter en lite lugnare inledning var han med bland de främsta som trea när klockan ringde för sista varvet.
Då ledde Timothy Cheruiyot före överraskningen Mohamed Katir, Spanien, och Jakob. Det blev också ordningen i mål – världsårsbästa 3:28.28 för Cheruiyot (pers med 0.13 och förstärkt sjundeplats genom tiderna), 3:28.76 för sensationen Katir och nästperset 3:29.25 för Jakob.

Åtta hundradelar från europarekordet
Mohamed Katir, 23, är en marockan som började tävla för Spanien 2020 och nu satte pers med nästan fem sekunder och i år har förbättrat sig med hela åtta. Hans 3:28.76 var faktiskt bara åtta hundradelar från Jakob Ingebrigtsens ett år gamla europarekord.
När säsongen började var Katirs personbästa 3:36 på 1500 m och 13:50 på 5000 m och nu är han spansk rekordhållare inte bara på 1500 m utan även på den längre distansen med 12:50.79. Sistnämnda tid noterade han i Florens Diamond League i mitten på juni då Jakob Ingebrigtsen satte europarekord med 12:48.På tisdag i Gateshead är det dags för sista Diamond League-galan innan OS-uppehållet. Spelen i Tokyo invigs 23 juli och friidrotten startar 30 juli.
/Jonas Hedman

Resultaten

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen