Mondo hade all anledning att le inför hemmapubliken i Uppsala. Foto: Deca Text&Bild

Suverän årsdebut av Mondo Duplantis – nytt världsårsbästa

Armand ”Mondo” Duplantis egen stavgala i Uppsala blev en succé på alla sätt där Mondo inför 2400 åskådare vann på nya världsårsbästat 6.10. Han testade världsrekordhöjden 6.22 men ny superstyv stav men lyckades inte bemästra den denna gång. Men vilken show han bjöd på!

Stavshoppsgalan M0ndo Classic hade premiär i fjol men drabbades då av Corona-restriktioner i ett sent skede och publiken fick begränsas. Så var det inte denna gång utan det var knökfullt med 3000 åskådare där de flesta satt på en jättelik extraläktare.

Mondo tog vid där han slutade
Och allt var precis som i fjol beträffande Mondos överlägsenhet. Då vann han 18 av 19 tävlingar och klarade sex meter eller mer i 15 dem inklusive tre mästerskapsguld där han satte världsrekord i de två VM-finalerna – 6.20 inomhus och 6.21 utomhus.

Härlig stämning i ett knökfullt IFU Arena i Uppsala med tvåtusenfyrahundra åskådare på läktarna. en av dem var Carolina Klüft som dagen till ära fyllde 40 år. Foto: Jonas Hedman


Tre man över 5.91

Mondo tog 5.67 och 5.82 med våldsamt mycket luft vilket blev extra tydligt i slowmotion-reprisen på den jättelika storbildsskärmen bakom stavbädden.
Resultatlistan innehöll elva av världens främsta stavhoppare och när ribban höjdes till 5.91 så återstod fem man av vilka Mondo var ensam om att vara felfri. Den höjden blev Mondo först att klara men KC Lightfoot och Ernest Obiena följde efter genom att klara i andra respektive tredje försöket.

Åter över sex meter
På 6.00 var ingen av de två nära och Mondo säkrade segern genom att klara i andra till publikens jubel.
Och nästa höjd?
Jo, 6.10. Första och andra var inte nära och i SVT-intervjun inför sista försöket förklarade Mondo att det var ansatsen som inte var tillräckligt bra.

Vilket drag i IFU Arena. Foto: Deca Text&Bild


Världens meste 6.10-hoppare

Och i tredje försöket låg ribban kvar! Men den darrade ordentligt och dansade ända ut till kanten på sprintarna, men låg kvar. 6.10 är den bästa säsongsöppning någon någonsin gjort i stav och Mondo blev också tidernas meste 6.10-hoppare eftersom det var hans tolfte tävling över den höjden eller mer, Sergej Bubka har elva tävlingar på 6.10+.

Packade upp en helt ny stav …
– Nu vill jag testa 6.22, sa Mondo till speakern Tommy Åström, och gick sedan och packade upp en helt ny stav som han alltså aldrig ens hållit i.
På 6.10 använde han ”en stor stav” som pappa Greg formulerade det för speakern. Inför 6.22 fick mamma Helena frågan om vilken stav han nu skulle hoppa med. ”En ännu större”, sa mamma och publiken skrattade.

… som inte var lätt att bemästra
Men Mondo avbröt på väg upp i första försöket, repris i andra och inte heller i tredje lyckades han bemästra den nya superstyva staven. Men en lysande årsdebut som slutade med världsårsbästa.
– Det var en fantastisk kväll! Tack alla för att ni kom, avslutade Mondo.

UIF – vilken arrangörsförening
Upsala IF är Sveriges mesta tävlingsarrangör sett till antal arenatävlingar på ett år och de täcker verkligen in allt – från små kasttävlingar och stora ungdomsevenemang till SM-tävlingar och landskamper. Och en världsklassgala i stav – en riktigt välarrangerad sådan.
Och nästa gång vi får se Mondo tävla är i Berlin fredagen den 10 februari.

/Jonas Hedman

Resultat Mondo Classic, Uppsala 2/2 2023
1) Armand Duplantids, Upsala IF, 6.10
2) KC Lightfoot, USA, 5.91
3) Ernest Obiena, 5.91

Resultatlistan

Armand Duplantis biografi på friidrottsstatistik.se

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen