Hälles guldtrio på 4 km. Fr v Max Peter Bejmer, Samuel Pihlström och Arvid Öhrn. Foto: Jonas Hedman

Historisk prestation av Hälle IF i terräng-SM – vann ALLA lagtävlingarna

Den stora lagdominanten på terräng-SM i Vällingby var Ljungskile-klubben Hälle IF i Bohuslän som lyckades med något unikt – att vinna samtliga lagtävlingar för män och kvinnor för seniorer, juniorer och ungdomar. Det har ingen förening lyckats med tidigare.

I terräng-SM i Ekerum på Öland 2018 vann Spårvägen alla fyra lagtävlingarna för seniorer och blev därmed första klubb i SM-historien att fixa en Grand Slam*. I Höganäs 2021 vann Hälle IF tre av fyra lagtävlingar och i år lyckades man vinna alla fyra. Och inte nog med det, man vann även samtliga lagtävlingar för juniorer och ungdomar.

Hälles segerlag på 4 och 10 km. Fr v Emy Thorén, Samrawit Mengsteab och Moa Enmark. Foto: Jonas Hedman


Sju lagguld av sju möjliga

För genom att även vinna båda lagtävlingarna i ungdomsklasserna plus P19 så blev det full pott – seger i sju lagtävlingar och sju möjliga (F19-lagtävlingen utgick p g a för få anmälda).
På manliga seniorsidans 4 km placerade sig Samuel Pihlström femma, Max Peter Bejmer sexa och Arvid Öhrn sjua vilket innebar platssiffra 18 – sex lägre än Hässelby. Arrangörsklubben var tvåa även på 10 km för män och 4 km för kvinnor.

P19-guld på 6 km tack vare fr v Axel Johansson, Jonas Magnusson och Vilmer Andersson. Foto: Jonas Hedman


Jätteseger på kvinnliga 10 km

Största segermariginalen kom på kvinnliga 10 km där Samrawit Mengsteab vann, Moa Enmark var elva och Emy Thorén tolva. Det innebar platssiffra 24 att jämföra med Örgrytes 49.
Riktig dramatik var det i P19-lagtävlingen över 6 km där enda motståndaren Spårvägen verkligen bjöd på friskt motstånd. Alla tre Hälle-löparna lyckades besegra ”sin” spårvägare med en enda placering vilket följdaktligen innebar en segermarginal på endast tre platspoäng. Hälle-laget bestod av Axel Johansson (8), Jonas Magnusson (10) och Vilmer Andersson (17).

Hälles segertrio i lagtävlingen i F15-17. Fr v Philippa Duff, Majken Söderlund Larsson och Ida Kraft. Foto: Jonas Hedman


Färre lagtävlingar i år

Noterbart är att en en justering gjorts till 2022 som innebär att antalet lagtävlingar minskats från tolv till åtta. Detta sedan 22-årsklassernas lagmoment strukits (de individuella loppen införlivades med seniorloppen) och 15-årsklassernas lagtävlingar blivit en kombinerad lagtävling för 15-, 16- och 17-åringar. I F19 utgick lagtävlingen på grund av för få anmälda föreningar.
Icke desto mindre är det en riktigt bra prestation av Hälle att vinna sju av sju guld och ett fint betyg åt deras medel-långdistansverksamhet som verkligen spänner över hela åldersregistret från ungdom till senior.

Hälle-trion som vann lagtävlingen i P15-17. Fr v Filip Jonsson, Henok Ande och Algot Wedberg. Foto: Deca Text&Bild


Hälles segermarginaler i lagtävlingarna

M 4 km: 6 p före Hässelby SK
M 10 km: 5 p före Hässelby SK
K 4 km: 15 p före Hässelby SK
K 10 km: 25 p (!) före Örgryte IS
P19 6 km: 3 p före Spårvägens FK
F19 6 km: Lagtävlingen utgick
P15-17 4 km: 11 p före Västerås FK
F15-17 4 km: 9 p före Mölndals AIK

M 10 km lagguld. Fr v Max Peter Bejmer, Samuel Tsegay och Arvid Öhrn. Foto: Jonas Hedman


Dubbla veteranguld för FK Studenterna

Veteranernas lagtävlingar vanns faktiskt inte av Hälle utan av FK Studenterna som tog guld i både manliga och kvinnliga – Andreas Lundegård, Martin Holm och Kim Rørvik respektive Isabelle Öblom Delattre, Malin Gibrand och Åsa Nylander.

* Spårvägens fyra seniorlagguld på Öland 2018 blev verklighet sedan Meraf Bahta (som då tävlade för Hälle och var först i mål i båda loppen) fått sina resultat ogiltigförklarade två år senare. Detta eftersom hon registrerats för tre missar i vistelserapporteringen som ska möjliggöra oannonserade dopingtester. Hälles två kvinnliga lagguld förvandlades därför till två silver.

Läs även:
Samrawit i en klass för sig på terräng-SM – världsklass av Andreas Almgren
Hypersnabbt terräng-SM-lopp av Andreas Almgren

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen