Ny medalj för Gabriel Wallmark som verkligen är bäst när det gäller. Foto: Deca Text&Bild

U23-EM: Silver för Gabriel Wallmark

De svenska framgångarna på U23-EM i finska Esbo fortsätter där Örgrytes Gabriel Wallmark på lördagskvällen tog silver i tresteg på 16.24. Guldet låg inom räckhåll inför sista hoppet men till slut fattades 16 centimeter. Tidigare under lördagen tog Samuel Pihlström brons på 1500 m och totalt har Sverige tre medaljer när en dag återstår.

Gabriel Wallmark, 21, vann 2021 både JEM och JVM för 19-åringar och förbättrade då Christian Olssons svenska juniorrekord med 13 centimeter till 16.43. Därefter har han störts av skador och tävlingen i Esbo var hans blott andra i år.
– Det är obeskrivligt! Jag hade inte förväntat mig det här när jag gick in i kvalet. Att komma tvåa bakom Simon Gore, som är en fantastisk hoppare, känns otroligt och jag är jätteglad över medaljen, säger Gabriel.

Bäst när det gäller
Efter årsbästat 15.90 i kvalet inledde han finalen med 15.94w följt av ogiltigt och så 16.24 i tredje. Det räckte till silver efter 15.92 i fjärde, avstått i femte och 15.88 i sista. Vann gjorde Frankrikes Simon Gore på 16.40.
16.24 är Gabriels tredje bästa resultat i karriären och han visade åter att han är bäst när det gäller. Medaljen är Sveriges andra i tresteg i U23-EM. Den första tog Christian Olsson som vann i Amsterdam 2001 på 17.24.

Historisk medalj av Pihlström
I manliga 1500 m-finalen på lördagseftermiddagen hade Sverige två Hälle-löpare med – Samuel Pihlström och Viktor Idhammar. Det blev ett taktiklopp där Samuel tog ledningen på första varvet.
Med ett varv kvar hade han fallit tillbaka i fältet men var stark på slutet var uppe som trea på upploppet. Den placeringen höll han hela vägen in till brons på 3:43.73 – endast en tiondel från silvret och tre från guldet. Detta efter ett slutvarv på blixtrande snabba 52.6.

”Jag blev lite ställd”
– Jag är nöjd. Det blev ett taktiklopp så jag gick upp och försökte kontrollera precis som i försöken. Med 600 meter kvar kom de väldigt plötsligt bakifrån och jag blev lite ställd och instängd men hade krafter kvar på slutet, säger Samuel som nu tog Sveriges första U23-EM medalj genom tiderna i grenen.

Femte medaljen för Maja
I fredags kväll fightades Maja Åskag om medaljerna i trestegsfinalen vilket slutade med silver på 13.76 uppnått i femte omgången. Vann gjorde spanska mångkamperskan María Vicente som hade tre hopp över 14 meter med tangerade perset 14.21 i topp.
Ösregn försenade trestegstävlingen vilket försvårade förberedelserna.

”Det var speciellt med regnet”
– Det stora målet var att ta medalj och det lyckades jag med. Regnet öste ner före tävlingen och vi visste inte ens om vi skulle kunna tävla, säger Maja som tog sin femte mästerskapsmedalj som junior efter fyra guld i 19-årsklassen 2021 (längd och tresteg).
Under avslutningsdagen kan det bli en sjätte eftersom Maja idag tog sig till längdfinalen med kvalets näst längsta hopp, 6.59.

Vera två sekunder från medalj
I direktfinalen på 5000 m i torsdags gjorde Täbys Vera Sjöberg sitt livs lopp då hon spurtade i mål som fyra på 15:52.47. Tiden är personligt rekord med en dryg sekund och till medalj fattades blott 1.7 sekunder.
Vann gjorde brittiskan Megan Keith på 15:34.33.

/Jonas Hedman

Resultatlistan

Profiler på friidrottsstatistik.se
Gabriel Wallmark, tresteg
Samuel Pihlström, 1500 m
Maja Åskag, tresteg

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen