Olle Walleräng. Foto: Deca Text&Bild

Rasande snabbt lopp i terräng-EM – Olle Walleräng bäste svensk

Terräng-EM i italienska Chia blev ett rasande snabbt lopp i manliga seniorklassen över 9.9 km som slutade med dubbelt Turkiet där segraren Aras Kaya nådde målet på fantastiska 27:39. Detta tre sekunder före landsmannen Polat Kemboi Arikan. Olle Walleräng blev bäste svensk på 46:e plats på 29:59 medan David Nilsson bröt.

Fem man gick loss på ett tidigt stadium i form av de löparna representerande Turkiet samt två britter och spanjoren Ilias Fifa. Den sistnämnda släppte efter några kilometer medan britterna kämpade bra och där det överraskande blev maratonlöparen Calum Hawkins (OS-9:a i Rio) som var starkast och tog bronset sju sekunder från andraplatsen.
Med landsmännen Butchart fyra och Andy Vernon femma tog Storbritannien lagguldet fyra platspoäng före Spanien och med Turkiet trea.

Olle plockade placeringar på slutet
Olle Walleräng var bäst placerad av svenskarna loppet igenom och var efter 4 km 51:a på 11:46 med David som 61:a på 11:55. Vid 7 km var Olle uppe som 45:a, 45 sekunder från 20:e-platsen medan David inte hade någon bra dag och klev av på det näst sista 1.5 km-varvet. Han hade haft feber tidigare i veckan. Olle nådde målet som 46:e man på 29:59.

Bäste nordbok på tolfte plats
Danmarks Abdi Hakin Ulad blev bäste nordbo som tolva på 28:37, en placering och nio sekunder före norrmannen Sondre Nordstad Moen.
I fjol var David tia och Olle fjortonde men då var det ett lopp som länge gick i beskedlig fart. Nu blev det hög fart från start och ett helt annat scenario som inte passade svenskarna lika bra. Olle hade nu 58 sekunder upp till 20:e-platsen och ytterligare 15 till fjortonde plats.