Napoleon Solomon. Foto: Deca Text&Bild

Napoleon Solomon sexa i JEM-terräng i Italien

Turebergs Napoleon Solomon, 22, gjorde sin hittills bästa insats som terränglöpare då han sprang i mål som sexa i M22-loppet över 8 km i italienska Chia på ön Sardinien på söndagen. Detta efter offensiv löpning där han ryckte ut på sista 1500 m-varvet och i mål var  nio sekunder från brons. Därmed förbättrade han sin placering från i fjol då han var sjua.

Det var sol, klarblå himmel, 17-18 grader och hårt och fint underlag på den 1500 meter långa gräsbanan. Napoleon var med långt fram från start och ingick i den sexmannaklunga som lämnade övriga fältet bakom sig efter dryg tre kilometer.
Nappe låg fyra under större delen av loppet och ryckte ut på det sista 1,5 km-varvet, fick 3-4 meter men var aldrig riktigt loss. Det var några uppbyggda tremetersbackar och i en av de sista fick Nappe överrotation, lyckades undvika fall men var inplockad och sedan gick det rasande fort längst fram där Belgiens Isaac Kimeli var helt överlägsen sista 500 meterna och vann med fem sekunder på 22:48.
Att det var en flack och snabb bana förstår man av att 5 km passerades på 14:28.

Bra avslutning av Kalle Berglund
Incidenten innebar knappast att Nappe missade medalj men kanske någon placering. Sjätteplatsen är ändå det bästa han gjort i internationella sammanhang bakom sjundeplatsen i fjol. Bakom Nappe gjorde medeldistansaren Kalle Berglund från Spårvägen ett bra lopp och plockade flera placeringar på andra halvan till en slutlig 20:e-plats på 23:40 – 47 sekunder efter Nappe.
Detta efter att ha passerat 5 km som 29:a. Bakom honom blev JSM-vinnaren Gabriel Steffensen 46:a på 24:21, Vidar Johansson 57:a på 24:53 och Otto Kingstedt 58:a en sekund bakom. Joel Zachrisson föll strax efter start, rusade ikapp och förbi alla svenskar utom Napoleon och bröt.

M22-laget sjua
Sverige slutade sjua i lagtävlingen som vanns av Italien. Det var långt framåt och bakåt placeringsmässig och det var en placeringen som stämde ganska bra överens med förhandskalkylen.

Två svenskor i K22-loppet
I K22-loppet över 6 km representerades Sverige av Isabelle Brauer, Hässelby SK, och Carolina Johnsson, Linköpings GIF, som båda studerar i Kalifornien. Carolina öppnade mest offensivt men sedan var Isabelle starkast och efter att ha passerat som 29:a efter 3 km tolv sekunder från täten nådde hon till slut målet som 22:a på 20:34. Med det var hon 29 sekunder och 13 placeringar före Carolina och blev bästa nordbo.
Vann gjorde Polens 800 m-löpare Sofia Ennaoui på 19:21 efter att ha spurtat ifrån tyskan Anna Gehring på upploppet.
Carolina var sjua i F19 i fjol men då var hon äldst i klassen och mötte nu upp till två år äldre motståndare. Isabelle gjorde sin tredje JEM-start i terräng och ingick 2013 i silverlaget i F19 då hon var 23:a individuellt.

Danskt silver i F19-loppet
I F19-loppet över 4.1 km var Sävedalens Sara Christiansson 27:a på 13:37 – 25 sekunder från åttondeplatsen. Segern gick till Tysklands Konstanze Klosterhalfen som sololöpte hela vägen till en suverän seger med 17 sekunder före danska hinderlöperskan Anna Emilie Møller som i sin tur var nio sekunder före trean. Møller satte i somras junioreuroparekord på 3000 m hinder och var bara några sekunder från OS-final.

Suveränt JEM-guld för Ingebrigtsen
I P19-loppet var Norges endast 16 år och tre månader unge Jakob Ingebrigtsen starkast på slutet och vann det 6 km långa loppet med tio sekunder. Riktigt bra av löparunderbarnet Jakob som alltså är tre år yngre än många av motståndarna och nu blev den yngste manlige vinnaren genom tiderna i P19-klassen. Hans äldre bröder Filip och Henrik var i somras etta-trea på 1500 m på EM i Amsterdam.