Michel Tornéus jagar OS-kvalgränsen 8.15 i EM. Foto: Deca Text&Bild

Den viktigaste veckan på fyra år

EM i Amsterdam står för dörren men får några friidrottare är årets stora mål större än så och ligger ytterligare fem veckor framåt i tiden. För den 12–20 augusti avgörs friidrotten i de Olympiska Spelen i Rio och sista kvaldag är på måndag den 11 juli. Det betyder att EM är sista chansen att OS-kvala.
I nuläget består den svenska OS-truppen av åtta aktiva men förbundskapten Karin Torneklint tror att den kommer att växa.
– Jag räknar med att vi blir uppåt 15 aktiva. Sofie Skoog och Erika Kinsey har ju redan klarat kvalgränsen i höjd och vi har flera som är nära. Jag hoppas att det blir bra förhållanden i Amsterdam så att många tar sista chansen och kvalar in, säger Karin.
Vi har tittat närmare på situationen för några av dem.

Michel Tornéus, Hammarby IF, längd
Efter en trög säsongsinledning åstadkom Michel i lördags sina två första åttametershopp utomhus i godkänd  på två år då han på hög höjd i Sierra Nevada hoppade 8.05 och 8.04. Men SOK:s och IAAF:s nomineringsnivå  är 8.15 så han behöver hoppa längre i Amsterdam. Och vi vet vad den fyrfaldige mästerskapsmedaljören har för kapacitet – för fyra år sedan tog han EM-brons i Helsingfors på 8.17 med vilket han kvalade in till London-OS. Där var han ett tag uppe på medaljplats men blev till slut fyra på 8.11 – en enda centimeter från brons och fem från silver. Få längtar till Rio lika mycket som Michel.

Mikael Ekvall, Strömstad LK, maraton
I oktober förra året sprang Mikael i mål på 2:12:07 i Frankfurt Marathon och gick in som fyra på den svenska genom-tiderna-listan. Det var i det närmaste sju minuter under IAAF:s kvalkrav till OS men sju sekunder över SOK:s nomineringsnivå. SOK ville att han skulle springa en mara till under våren för att visa sig OS-värdig men Mikael och hans tränare menade att träning är bättre förberedelse för att kunna vara i bästa tänkbara maratonform i augusti. I GöteborgsVarvets halvmara i maj noterade han 1:05:01 vilket inte var tillräckligt för att blidka SOK som vill se ett bra resultat i EM-halvmaran innan man tar det slutgiltiga beslutet om han blir uttagen till Rio på 42.2 km.

Susanna Kallur, Falu IK, 100 m häck
I sitt första lopp på 100 m häck på sex år noterade Sanna 13.00 i Bauhaus-galan på Stockholms Stadion den 16 juni och tangerade därmed IAAF:s OS-krav. Sedan följde 12.91 i Finland vilket bara var 0.11 från SOK:s nomineringsnivå. Efter flera turer står det klart att Sanna inte är bland de tolv som seedas direkt till semifinalerna i Amsterdam vilket innebär att hon får springa tre lopp på två dagar om hon tar sig till final. Inte optimalt med hennes skadebakgrund men det fixar hon. EM blir sista chansen att OS-kvala och förhoppningsvis blir det tre lopp för 2006 års europamästare på 100 m häck. Eller tar SOK ut Sanna även om hon inte skulle nå 12.80? Det är formellt möjligt eftersom hon klarat det internationella kravet 13.00.

Sofie Skoog, IF Göta, höjd
SOK:s och IAAF:s OS-nomineringsnivå är 1.93 och den klarade Sofie två gånger i vintras, som bäst 1.94 i Nordenkampen i Växjö, och sedan 1.93 som femma i inne-VM. I sommar har hon hoppat 1.90 som högst vilket var i Madrid den 23 juni men mycket tyder på att det finns mer i kroppen.

Erika Kinsey, Trångsvikens IF, höjd
2015 förbättrade Erika sitt personliga rekord med hela sex centimeter till 1.97 och följde efter en skadedrabbad höst och vinter upp med 1.93 och en åttondeplats på inne-VM. I sommar har det inte riktigt lossnat än och 1.90 med kort ansats på en liten tävling i Florida i maj är fortfarande årsbästa men hon nådde samma höjd i Spanien i lördags.

Axel Härstedt, Malmö AI, diskus
Kvalkravet till Rio är 65.00 av både IAAF och SOK. 2015 var Axel mindre än 25 cm från den gränsen i sina tre första tävlingar med personliga rekordet 64.72 i topp i Bottnaryd i slutet på juni.
I år har han som längst kastat 64.55 och faktum är att hans två bästa resultat är från de två senaste tävlingarna – 64.55 i Halmstad den 19 juni och 64.54 i Helsingborg i torsdags. Formen är med andra ord på topp och möjligheterna att kasta långt i Amsterdam känns goda. Förhoppningsvis blir det en fint bärande motvind i parken där EM-kvalet kommer att äga rum.

Lovisa Lindh, Ullevi FK, 800 m
Med segrar på 2:00.51 i Oslo 9 juni och 2:00.81 på Bauhaus-galan i Stockholm veckan efter har Lovisa visat att hon är en klass bättre än i fjol. Helt klart finns det mer att ge i ett lopp med motstånd hela vägen in och då är inte SOK:s OS-nomineringsnivå 1:59.50 jättelångt borta. IAAF:s krav är 2:01.50. Lägg till detta att det blir få eller inga ryska friidrottare i Rio så förstår man att konkurrensen blir mildare än vad kvalgränsen 1:59.50 är baserad på.

Emma Green, Örgryte IS, höjd
Fyrfaldiga mästerskapsmedaljören Emma tävlade inte alls under 2015 på grund av skador och en sliten kropp. Comebacken i år har inte varit övertygande med 1.87 i enda tävlingen inomhus följt av en i omgångar uppskjuten säsongsstart som till slut ägde rum den 28 juni och slutade med 1.84. Det resultatet förbättrade Emma med en centimeter i Spanien i lördags men fortfarande fattas det hela åtta till OS-kvalgränsen 1.93. Hon är inte uttagen till EM men kommer alldeles säkert att hitta minst en tävling till innan kvaltiden går ut på måndag den 11 juli.

Erica Jarder, Spårvägens FK, längd
OS-kvalgränsen är 6.70 vilket är liktydigt med Ericas personliga rekord satt i VM-kvalet i fjol då hon tog sig till sin andra raka VM-final utomhus. En seglivad förkylning har hållit tillbaka resultaten i sommar men i lördags hoppade hon 6.60 vilket lovar gott inför EM.

Kim Amb, F Bålsta IK, spjut
Den dubble VM-finalisten och OS-deltagaren från 2012 inledde säsongen strålande med tre raka 80 m-tävlingar där årsbästat 82.67 hemma i Bålsta den 6 juni bara var 33 cm från OS-kravet. Men sedan fick han ont i axeln och även om han är inställd på att tävla i EM så är formen osäker.

Gabriel Wallin, Södertälje IF, spjut
När 2012 års EM-åtta slog till med 82.81 i finska Saarijärvi den 26 juni kom det som en blixt från klar himmel. Många hade nog räknat bort den 34-årige södertäljekastaren som gjorde karriärens näst bästa resultat. Till OS-kvalgränsen fattades bara 19 cm.

Den svenska OS-truppen i nuläget
Melker Svärd Jacobsson, Malmö AI, stav
Daniel Ståhl, Spårvägens FK, diskus
Meraf Bahta, Hälle IF, 5000 m
Sarah Lahti, Hässelby SK, 10 000 m
Charlotta Fougberg, Ullevi FK, 3000 m hinder
Angelica Bengtsson, Hässelby SK, stav
Michaela Meijer, Örgryte IS, stav
Khaddi Sagnia, Ullevi FK, längd
/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen