Kampen om guldet på 400 m häck slutade med seger för Oskar Edlund, t h, på nytt svenska juniorrekord. T v förre rekordhållaren Carl Bengtström. Foto: Deca Text&Bild

SM-guld och svenskt juniorrekord av 17-årige Oskar Edlund

Ännu inte 18-årige Oskar Edlund från Täby fick till en härlig fullträff i 400 m häck-finalen på SM i Uppsala där han sänkte sitt personliga rekord med hela 75 hundradelar till 50.15. Detta efter ett dramatiskt upplopp med JEM-vinnaren Carl Bengtström som slutade med att Oskar slog dennes svenska juniorrekord med fem hundradelar och nu är Sveriges tionde snabbaste senior genom tiderna.

Det var 25 grader varmt när 400 m häck-killarna gick ner i blocken. Första halvan av loppet var det medvind och det satsades friskt av Upsalas Isak Andersson, Carl Bengtström och Oskar.
In på upploppet kom Carl och Oskar sida vid sida men så fick Carl ett snedsteg på näst sista häcken samtidigt som Oskar tog den perfekt och stormade mot mål, seger och nytt svenskt juniorrekord med 50.15.
Silvret till Carl på 50.42 – bara 22 hundradelar från pers – och med bronset till Linköpings Johan Claeson som med 51.56 snuddade vid sitt en vecka gamla personliga rekord.

Ett perfekt lopp
– Jag visste på förhand att det skulle bli jämnt. Planen var att trycka på med 13 steg mellan häckarna längre än jag gjort tidigare och det lyckades i fyra häckar istället för normala två, säger Oskar.
– Det var medvind på bortre lång och in i andra kurvan och det kände jag mig trygg med. Det här var ett nästan perfekt lopp.
Oskar och Carl var lika in på upploppet men så fick Oskar ett övertag efter sista häcken.
– Jag såg på skuggan att han tappade och då var det bara att trycka hela vägen in.
Tvåan Carl Bengtström gjorde ett av sina snabbaste lopp men fick ändå se sig slagen.
– Oskar gjorde ett väldigt bra. Det var ett tufft lopp och min egen form är bra, men 400 m häck är svårt, när det det stämmer kan det gå snabbt men man måste ta häckarna också.

Vann ungdoms-OS i fjol
Oskar vann i fjol europeiska ungdoms-OS på 400 m häck på 51.41 men då på de åtta centimeter lägre ungdomshäckarna. Han debuterade på seniorhäckarna för två veckor sedan med 50.90 och detta var hans blott fjärde som senior inklusive gårdagens försök.
– Det svenska juniorrekordet hade jag ingen tanke på, det var för långt bort. Jag ville bara försöka sätta pers och vinna idag. Jag visste att det krävdes mer än 50.90 för det så jag satsade verkligen idag.

Snabbare än Sven Nylander
Förra sommaren underskred Oskar den bästa svenska P17-tiden på 300 m häck då han noterade 36.94 – en hundradel bättre än vad Sven Nylander gjorde i samma ålder, men med åtta centimeter högre häckar.
– Det är stor skillnad på 300 häck och 400 häck. På den kortare distansen är det fullt blås medan det på 400 häck gäller att hålla igen några procent första halvan medan man på 400 häck måste hålla igen några procent första halvan.

En ny svensk 400 häck-generation på gång
400 m häck har varit en svensk paradgren på både manliga och kvinnliga sidan. Sven Nylander och Niklas Wallenlind är två av våra bästa genom tiderna med flera EM-medaljer och framskjutna placeringar i globala mästerskap.
Men det var på 1980- och 90-talet och efter en lång period utan svenska finalister i internationella seniormästerskap känns det som att en ny generation är på gång på lång häck.
De fyra första i SM-finalen i Uppsala bestod av löpare födda på 2000-talet och där finns gott om talang. Vid sidan av Oskar och Carl var Linköpings Johan Claeson fyra på persnära 51.56 och fyra blott 17-årige Markus Moberg från Hammarby med perset 52.03.
Markus har i år sänkt sig till 48.39 på 400 m och 37.00 på 300 m häck vilket bara är sex hundradelar från Oskar Edlunds Sverige-bästa-notering för P17.
Svensk lång häck går en positiv framtid till mötes.
Resultatlistan
/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen