Dubbelseger i stafett-SM på 4x100 m för MAI med segerlaget längst bak med fr v Kasper Kadestål, Austin Hamilton, Thobias Montler och Jean-Christian Zirignon. Knästående silverlaget med Max Hrelja, Anton Levin, Douglas Hellbratt och Amadou Sussoho. Foto: Jonas Hedman

Malmö AI snuddade vid svenskt rekord på 4×100 m

I strålande sol på Stockholms Stadion sprang Malmö AI hem SM-guldet på 4×100 m i stor stil på 39.62. Segermarginalen var hela 1,5 sekund och till det 25 år gamla svenska rekordet fattades blott tre tiondelar. Dessutom tog andralaget silver.

MAI hade hela tre lag till start och alla nådde final. Förstalaget noterade utmärkta 40.16 i försöken där de var klart snabbast och var givna guldfavoriter. Kasper Kadestål växlade till Austin Hamilton som förde upp dem i ledning och en suverän kurva av Thobias Montler resulterade i att Jean-Christian Zirignon fick ett jätteförsprång som han förvaltade på bästa sätt.
39.62 är blott 0.27 från det 25 år gamla svenska rekordet (39.35) som innehas av just MAI noterat i Uddevalla 1994. Tiden är också den näst snabbaste genom tiderna av ett svenskt klubblag. Det var sjunde gången ett MAI-lag underskred 40 sekunder och bara en annan klubb har gjort det tidigare – Ullevi som vann SM-titeln på 39.99 2016.
– Vi har ett bra lag men vi har inte tränat så mycket växlingar, jag har bara åkt ner från Göteborg till Malmö en gång och kört med grabbarna. Inför försöken kortade vi ner växlingarna mycket och sprang nästan in i varandra. Sedan drog vi ut det lite till finalen men utan att maxa. Det viktiga var att ta guldet, säger Thobias Montler som i torsdags hoppade 8.43 i längd i lite för mycket medvind och på lördag tävlar i BAUHAUS-galan på Stockholms Stadion.
– Vi skulle kunna trycka ut växlingarna lite mer men vi är helt klart nöjda med tiden.
MAI:s andralag tog silver på 41.06 och KFUM Örebro bronset på 41.68 vilket var deras första manliga SM-medalj någonsin i grenen. Guldet var MAI:s blott andra på de senaste tio åren och det första sedan Stockholm Stadion 2015 två av dagens guldkillar var med. Kvartetten då: Austin Hamilton, Philip Nossmy, Thobias Montler och Nick Ekelund-Arenander.

Ullevi halvsekunden från svenskt rekord
Kvinnliga direktfinalen på 4×100 m var desto mer oviss där MAI på bana fyra, Spårvägen på femman och Ullevi på bana sex såg på papperet jämna ut. Claudia Payton gav Ullevi ledningen på första och Denise Eriksson, Matilda Hellqvist och Lisa Lilja gjorde sedan inga misstag utan behöll frontpositionen hela vägen till en tre tiondelar stor seger 44.87 – nytt distriktsrekord för Göteborg och bara 0.43 från MAI:s fem år gamla svenska klubblagsrekord. Det fattades alltså bara lite drygt 12 hundradelar per sträcka. Silvret till Spårvägen på 45.18 och bronset till MAI på 45.23. Ullevi blev nu tredje klubblag under 45 sekunder efter MAI och Spårvägen.
Claudia Payton var jätteglad efter seger efter att ha gjort sin första tävling sedan september.
– Jag var skadad i vintras så det blev ingen inomhussäsong på grund av en överansträngning i baklåret, så extra kul att göra en sådan här comeback, sa Claudia efter att ha kunnat återuppta sprintträningen i mars.
– Alla i laget är i bra form och även om vi inte satte alla växlingarna nu så var det bra, men inte perfekta. Vi maxade dem inte heller utan hade lite marginal.

Första SM-guldet på elva år
Guldet var Ullevis första på 4×100 m på elva år och sjätte totalt. Det första kom 1993. Spårvägen fick nu se sig besegrade efter tre raka SM-guld men tiden var den näst bästa bakom det klubbrekord på 44.82 som var guldtiden 2016.
Resultatlistan
/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen