Foto: Deca Text&Bild

Abeba Aregawi frias och kan tävla i OS

Det var den 29 februari som beskedet kom att världsmästaren och svenska rekordhållaren på 1500 m, Abeba Aregawi, 25, lämnat ett positivt dopingprov innehållande ämnet Meldonium. Hon stängdes av i väntan på utredning av Riksidrottsförbundets dopingkommission och resultatet av drygt fyra månaders utredning blev att Abeba Aregawi frias helt. Därmed kan hon i teorin tävla i OS i Rio i augusti.

– Äntligen har det kommit ett beslut i det här ärendet som varit väldigt komplicerat och tagit lång tid att behandla. Men vi är också överraskade att det kommer nu med tanke på de kontakter vi haft med Dopingkomissionen tidigare, säger Svensk Friidrotts generalsekreterare Stefan Olsson.
Dopingfallet är ett väldigt speciellt sådant.
– Vi har respekt för att det har varit ett svårt och väldigt speciellt fall vilket också gjort det svårt för oss att förstå alla turer som har varit. Vi är inte de enda som är drabbade av komplexiteten kring Meldonium, närmare 200 idrottare i olika länder har påverkats av det här och alla sitter i samma situation. Förutsättningarna har förändrats under resans gång för alla som tar beslut, säger Stefan.

Ursprungligen uttagen till OS
Förbundskapten Karin Torneklint inser att Abeba i OS är något som Svenska Friidrottsförbundet och SOK nu har att ta ställning till.
– Abeba blev i ett tidigt skede uttagen till OS i Rio då hon var topp åtta på VM i fjol. Sedan blev hon borttagen ur OS-truppen i samband med dopingavstängningen. Vad som kommer hända nu är något vi och SOK får ha en dialog om, säger förbundskapten Karin Torneklint.
Rent formellt klarade Abeba SOK:s OS-nomineringsnivå på 1500 m, 4:05.00, redan 2015 och det speciella fallet gör att hon trots att hon inte tävlat sedan september 2015 kan tas ut till OS.
Frågan är vad Abeba själv vill. Har mycket har hon tränat under den tillfälliga avstängningen? Och vilken form är hon i? Det handlar också om hur Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) och Svenska Friidrottsförbundet ställer sig till den nya situationen. Är hon välkommen tillbaka till landslaget?

Okunskapen om Meldoniums halveringstid
I maj bekräftade Wada att antalet positiva prov med spår av Meldonium nått närmare 200. Det hela utlöste under våren en omfattande diskussion om preparatets halveringstid – det vill säga hur länge spår av preparatet kunde finnas kvar i kroppen och ger utslag i en dopingtest. Först sades det att det bara handlade om cirka tre dagar. Men spekulationer startade sedan om att det kunde handla om betydligt längre tid, kanske så mycket som flera månader, och i så fall skulle tester gjorda i början av året kunna innehålla spår trots att intaget av Meldonium gjordes före årsskiftet då preparatet inte var dopingklassat.
I mitten på april skickade Wada ut en kommuniké till de nationella antidopingorganisationerna där man bland annat meddelade att alla prov som tagits fram till den 1 mars och som innehöll mindre än 1 mikrogram Meldonium per milliliter var att betrakta som fall som kan ha berott på att man tagit preparatet före 1 januari 2016 då det blev dopingklassat. Det skulle göra det möjligt att häva de tillfälliga avstängningar som delats ut i väntan på dom. Men kommunikén skapade också förvirring och frågetecken. Vilka riktlinjer gällde egentligen?
En tung parameter i bedömningen av idrottarens förklaring sades också vara när hen tog medlet senast och hur trovärdig vederbörandes berättelse var.
Vilken provkoncentration Abebas prov visade tillkännagavs dock aldrig med annan motivering än att den var låg.

Vetenskaplig studie
Wada beslöt i detta skede att inleda en vetenskaplig studie för att se om det verkligen stämde att halveringstiden var så pass mycket längre än man först trott. Plötsligt såg det ut som att flera av de tillfälligt avstängda idrottsmännen och kvinnorna kunde få betydligt kortare straff än de fyra år som är praxis. Kanske bara två år eller till och med komma undan med en tillrättavisning.

Positivt dopingprov 12 januari
Det var den 12 januari som Abeba lämnade ett positivt urinprov i samband med ett test i Etiopien där hon bor. Det innehöll ämnet Meldonium som är en hjärtmedicin och som dopingklassificerades den 1 januari 2016. Abebas första kommentar var att hon inte förstod hur hon fått i sig preparatet och ville att b-provet skulle analyseras. Det skedde en vecka senare i Lausanne där hon själv närvarade tillsammans med sin holländske manager Jos Hermens. Som väntat visade provet samma resultat som det första.
SVT Sport var på plats i Lausanne men Abeba ville inte låta sig intervjuas. Det gjorde däremot Jos Hermens som sa att hon skulle samarbeta med IAAF och Svenska Friidrottsförbundet.

Abebas egna ord
Det så kallade b-provet analyserades den 7 mars och efter det lämnade Abeba en skriftlig kommentar:
”Idag har b-provet av det dopingprov jag lämnat analyserats i Lausanne och visat positivt resultat. Jag har tidigare fått tabletter av en läkare i Etiopien som jag trodde var vitaminer. Det är mitt eget fel att jag tog dessa tabletter utan att kontrollera.
Idag har jag också haft ett möte med IAAF som jag till fullo vill samarbeta med. Jag vill härmed be om ursäkt till hela idrottsrörelsen i allmänhet och Svensk Friidrott, SOK, min klubb Hammarby och mina managers och tränare i synnerhet samt alla de som stöttat mig under åren. De har alla varit en stor hjälp och ett stort stöd för mig och jag förstår att jag nu har sårat dem och gjort dem besvikna. Jag kommer nu att fokusera på att samarbeta med IAAF och de berörda partnerna.”

”Knäckt och chockad”
Det var Valentijn Trouw på agentbyrån Global Sports Communication, där Jos Hermens är chef, som gav Abeba dopingbeskedet.
– Det var som att få reda på en allvarlig sjukdom av en läkare. Hon blev helt knäckt och chockad, sa Trouw.
Abeba var väldigt ledsen och grät mycket tiden efter beskedet. Till slut kom det dock fram att hon tagit emot vad hon trodde var vitaminer men som uppenbarligen var Meldonium. Ett mycket märkligt agerande av en aktiv på Abebas nivå. Det kom därmed i alla fall en förklaring till hur det hela sannolikt gått till. Alla idrottsmän och kvinnor har själva ansvar för vad de stoppar i sig, det är ett faktum som aldrig går att komma ifrån.
Meldonium dopingklassificerades 1 januari 2016 och idrottare och deras managementteam håller noggrann koll på listan inför framför allt varje årsskifte. Ändå meddelade antidopingbyrån WADA i maj 2016 att över 300 positiva tester av Meldonium gjorts under årets första månader alla sporter inräknade. Bland dem fanns ryska tennisspelaren Maria Sjarapova.

Kom till Sverige 2009
Abeba Aregawi kom till Sverige som 19-åring hösten 2009, blev svensk medborgare i juni 2012 och tävlingsklar för Sverige i december samma år. 2013 vann hon inne-EM-guld på 1500 m i Göteborg och VM-titeln i Moskva följt av inne-VM-guld och EM-silver 2014. I VM i Peking 2015 slutade hon sexa efter att ha haft skadeproblem under sommaren. Sedan 2012 har hon framgångsrikt tävlat i Diamond League och vann 1500 m totalt både 2012 (för Etiopien) och 2013 och slutade tvåa 2014.
Nu är Abeba Aregawi fri att tävla igen. Vad hon själv vill återstår att se.
/Jonas Hedman

Fakta svenska dopingfall

Få svenska dopingfall historiskt sett
Ett dopingfall är ett för mycket men man kan ändå konstatera att Sverige historiskt sett haft relativt få dopingfall i friidrott. Det mest uppmärksammade är från 1981 då sprintern Linda Haglund (1956–2015) stängdes av i 18 månader sedan man funnit spår av anabola steroider.
De senaste åren har svensk friidrott drabbats av två dopingfall. Förutom Abeba också långdistansaren Adil Bouafif (avstängd två år till och med september 2016) och kulstötande junioren Niklas Lindstedt (sex månaders avstängning för kosttillskott), båda 2014. Våren 2015 stängdes även gångaren Andreas Gustafsson av för dopingbrott. Gång tillhör friidrott internationellt men inte i Sverige eftersom sporten har eget förbund.
Ett dopingfall är dock alltid ett för mycket.

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen