Fabiana Murer förlängde karriären med två år för att vara med i OS på hemmaplan, men det blev inte det avslut hon hoppats på. Foto: Deca Text&Bild

Alla sagor slutar inte lyckligt

När Angelica Bengtsson inte lyckades ta sig vidare till OS-finalen i stav i Rio så slutade det med tårar. Givetvis väldigt tråkigt men det var fler som inte tog sig till final och en som verkligen hade anledning att vara besviken var Brasiliens Fabiana Murer, 35, vars OS också slutade i tårar. Hon har tillhört världseliten i över tio år, vann VM-titeln i Daegu 2011 och när hon 2009 fick veta att hennes eget land fått OS så bestämde hon sig för att förlänga karriären med två år.
– Jag hade semester och var på stranden hemma i Brasilien när jag fick beskedet att Rio de Janeiro tilldelats OS 2016. Det var ett speciellt ögonblick! Jag hade tänkt avsluta karriären 2014 men bestämde mig för att förlänga den för att få uppleva OS på hemmaplan. Det kändes helt rätt, inte minst för att jag fortfarande hoppar bra, berättade Fabiana i juni 2015.

Började med stav som 16-åring
Fabiana är född i orten Campinas strax utanför 21-miljonersstaden Sao Paulo där hon började med gymnastik vid sju års ålder. Hon har två yngre systrar av vilka den ena tävlat på elitnivå i simning. När Fabiana var 16 år testade hon friidrott för första gången och ett år senare, 1997, provade hon stav och klarade nästan direkt 3.40. Året efter kvalificerade hon sig för junior-VM och sedan var hon fast.

Personligt rekord som 35-åring
Hon VM-debuterade 2007 och efter inne-VM-guldet 2010 och utomhustiteln 2011 har hon tillhört de allra bästa och tog silver så sent som på VM i Peking 2015. Vintern före förbättrade hon sitt personliga inomhusrekord med en centimeter till 4.83 och under sommaren satte hon brasilianskt utomhusrekord med 4.85. En notering hon förbättrade till 4.87 i de brasilianska mästerskapen för en dryg månad sedan.
Men så i sista tävlingen före OS – Londons Diamond League den 23 juli – drabbades hon av en lättare skada och förberedelserna inför karriärens Grand Finale blev allt annat än perfekta.
Dagen före kvalet gjorde hennes tolv år yngre landsman Thiago Braz, 22, sitt livs tävling i manliga stavfinalen genom att sätta brasilianskt rekord med 5.93 och sedan klara otroliga 6.03 och ta OS-guldet före regerande olympiamästaren och världsrekordhållaren Renaud Lavillenie. Allt inför en begeistrad hemmapublik.

Det perfekta slutet som inte blev
Dagen efter genomfördes det kvinnliga stavkvalet och Fabiana inledde med att på inhoppningen trassla in sig i bandet som ersatte ribban och höll så när på att landa i stavlådan. Det kunde ha slutat riktigt illa men omtumlad kom hon på benen och gjorde sig klar för kvaltävlingen. På grund av skadekänningen gick hon in så högt som 4.55 med förhoppningen att det skulle räcka för avancemang om hon tog i första.
Men det gick inte alls, hon gjorde tre snabba rivningar och därmed var OS och karriären över. Ett tungt slut för en av världens främsta stavhopperskor.

Bidragit till sportens utveckling i Sydamerika
Friidrott för en ganska undanskymd tillvaro i det jättelika Brasilien som har 200 miljoner invånare och där fotboll är den överlägset största sporten. Med sina framgångar har Fabiana dock bidragit till att öka intresset och hon gläds över att det inför OS byggts fler friidrottsbanor i Brasilien.
Hon har haft Daniel Wessfeldt och Stina Funke som managers i flera år och därför tillbringat mycket tid i Malmö som varit hennes och tränaren/maken Elson Miranda de Souzas bas under somrarna i Europa. Genom åren har hon tävlat på flera platser runt om i Sverige och friidrotten blir nu en profil fattigare när Fabiana Murer lägger stavarna på hyllan.
/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen