Karriärens snabbast öppning med 50.41 på 400 meter ledde Andreas Kramer till nytt mästerskapsrekord på 800 m. Foto: Deca Text&Bild

Andreas Kramer krossade mästerskapsrekordet

Sävedalens Andreas Kramer bjöd på en härlig satsning på 800 m på SM i Uppsala där han tryckte gasen i botten från start och sololöpte hela vägen till 1:45.53. Därmed slog han det 16 år gamla mästerskapsrekordet med över en sekund och var bara halvsekunden från sitt eget svenska rekord.

Det var en mäktig sololöpning av Andreas som hade 24.3 det första 200 meterna och höll i förbi klockringningen (50.41). I det läget låg Gefles Erik Martinsson tvåa, två meter efter, följd av Felix Francois och Joakim Andersson.
600 meter passerades på 1:17.3 och sedan växte avståndet bakåt till Erik. Andreas nådde målet nästan 1.5 sekund före tvåan. Och det blev Felix som tog silvret efter att ha spurtat förbi en stumnande Erik Martinsson 50 meter från mål. Belöningen blev också första tiden under 1:47 – 1:46.96. Bronset tog Erik på 1:47.58.

”Tufft att springa själv”
– Jag är väldigt nöjd även om målet var svenskt rekord idag. Jag är i bra form och ville satsa men det är jobbigt att göra det själv. Kanske att jag skulle öppnat lite lugnare, men å andra sidan är det bra killar med och jag hörde att Erik Martinsson hängde med länge.
Andreas visade att det går att springa fort utan publik.
– Men det börjar bli tråkigt nu! säger Andreas och skrattar
Nu väntar Bauhaus-galan nästa vecka, sedan Göteborg GP och sedan förhoppningsvis något lopp utomlands.

Erik Martinsson spände bågen
Bakom Andreas satsade Gefles Erik Martinsson också tufft och hade samma mål – guld.
– Jag hade bestämt mig för att hänga på Andreas så länge det gick, jag satsade inte på att ta silver. Nu blev det brons efter ett tufft upplopp men någon gång håller det, säger Erik som haft en sommar med hälseneproblem men där han fått hålla ner mängdträningen.
Om en vecka – 23 augusti  gör han Diamond League-debut då han möter världseliten på Bauhaus-galan på Stockholms Stadion.
24 man startade i 800 m-försöken och det krävdes en så bra tid som 1:50.85 för att ta sig till final på tid. Aldrig har det krävts en så bra tid för att nå en SM-final med åtta löpare.
/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen