Personligt rekord med tre centimeter och så när avancemang in på tio-bästa-listan genom tiderna. Foto: Kaiza Karléns Instagram

Kaiza Karlén snuddade vid topp-10 genom tiderna

I spanska Estepona på onsdagskvällen satte IF Götas Kaiza Karlén, 22, nytt personligt rekord i längd med 6.48.

Kaiza noterade nytt inomhuspers i vintras med 6.40 och säsongsdebuterade i söndags med 6.30 i Málaga. Nu flög hon hela 6.48 i +1.0 m/s – en förbättring med tre centimeter av det personliga rekordet från Lag-SM i Malmö 2019. Lika lite fattades det fram till tiondeplatsen på den svenska genom-tiderna-listan som innehas av Erika Kinsey med 6.51. Där är Kaiza nu nummer tolv.

Svenskt veteranrekord
Bra hoppade även Västerås Malin Otterling Marmbrandt som i söndags satte svenskt K35-rekord med 6.40 och nu förbättrade det till 6.44 i +1.5. Hon har sedan i fjol även inomhusrekordet som hon i vintras adderade ytterligare åtta centimeter till 6.39 som också är hennes personbästa.

Säsongens första åttametershopp 
I manliga längdtävlingen följde svenska inomhusrekordhållaren Thobias Montler upp säsongsdebuten i Diamond League-galan i Gateshead i söndags (7.85w) med sommarens första åttametershopp. Han inledde med 7.88 med upphopp runt tre centimeter bakom plankan vilket alltså var ett hopp kring 8.10 i effektiv hopplängd. Därefter 8.02w i aningen för stark medvind, +2.1, följt av ytterligare tre godkända i intervallet 7.76-7.97. Andreas Otterling säsongsdebuterade med 7.50.
Thobias nästa tävling blir Lag-SM-kvalmatchen på nästa års SM-arena i Norrköping på lördag följt av Paavo Nurmi Games i Åbo den juni.  
/Jonas Hedman

Kaiza Karléns biografi på friidrottsstatistik.se

Kaizas Insta-konto

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen