Svenskt rekord nummer fyra under 2021 för Meraf Bahta. Foto: Deca Text&Bild

Svenskt rekord av Meraf Bahta på årets sista idag

I Barcelona på nyårsaftonskvällen slog Ullevis Meraf Bahta till med 15:04 på 5 km väg när hon slutade tvåa bakom Etiopiens Ejgayehu Taye som satte världsrekord med 14:19. Världsrekord blev det även på herrsidan med 12:49 tack vare Berihu Aregawi, 20.

Meraf visade att den fina formen från terräng-EM i Dublin för tre veckor sedan, då hon tog silver, är intakt genom att vid 19-tiden på fredagen i gatlyktsljus och folktomma gator nå målet på 15:04 på den flacka banan. Därmed förbättrade hon Sarah Lahtis åtta månader gamla svenska rekord med hela 18 sekunder.
Det var ett mixat elitlopp med 40-talet startande varav elva tjejer där Meraf hade hela 45 sekunder upp till vinnaren och 47 bakåt till tredjeplatsen. Det var cirka 2 km mellan start och mål vilket betyder att banan är rekordmässig. Åtta slutade Högbys Julia Samuelsson på 17:27.

Dubbla världsrekord
Suverän vinnare var Ejgayehu Taye, 21, som med 14:19 förbättrade det knappt två månader gamla världsrekordet i mixat lopp med hela 25 sekunder och underskred det för womens-only-lopp med 18. I herrklassen var rekordförbättringen två sekunder där Berihu Aregawi snittade 2:34 per kilometer på väg mot 12:49. Förra rekordet tillhörde OS-mästaren på 5000 m, Joshua Cheptegei, som noterade 12:51 i februari 2020.

Fjärde rekordet för året
Meraf, som i år bytt tränare till Per Skoog och klubb till Ullevi FK, satte nu sitt fjärde svenska rekord för året. I ett millopp i höstas noterade hon dessutom 15:18 som mellantid på 5 km – fyra sekunder under det dåvarande svenska rekordet – men det var inte en rekordmässig bana.
Resultatlistan

/Jonas Hedman

Meraf Bahtas biografi på friidrottsstatistik.se

Läs även:
Lysande årsavslut för släggkastaren Alfons Haals – femma genom tiderna
Historisk världsranking för Fanny Roos
Personbästa av Johan Rogestedt i säsongsdebuten
Två suveräna svenska världsettor på Track&Field News världsranking
Track&Field News världsranking: Sanslöst jämnt om förstaplatsen på damsidan
Två svenskar topp-5 på Track&Field News världsranking
2022 års Diamond League-program presenterat
• Nu ändras Diamond League-formatet

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen