Alfons Haals fixade dröm-70 för första gången – och upprepade det fyra gånger till! Foto: Mathias Haals

Lysande årsavslut för släggkastaren Alfons Haals – femma genom tiderna

Västerås FK:s Alfons Haals, 19, fick det verkligen att lossna när han några dagar före Julafton gjorde sitt livs tävling med juniorsläggan och för första gången överträffade 70 meter. Det följdes av ytterligare fyra pers och en förbättring med över fyra meter till 73.50 vilket gör honom till femma genom tiderna i Sverige i P19.

Alfons debuterade i ungdomslandslaget mot Finland 2019 med seger på Stockholms Stadion, var tvåa i landslagsutmaningen i Söderhamn under det p g a Corona-pandemin mästerskapstomma 2020 och jagade i somras 70 m-gränsen med 6 kg-redskapet.
– Men det låste sig lite mentalt och även om han var just över 70 på träning så stannade det officiella personliga rekordet på 69.06 som innebar en förbättring med nästan tre meter, säger Kjell Bystedt som är tränare i Västerås FK.

Allt på en gång i Falun 20 december
Alfons kommer från Västerås men bor i Falun där han går på Friidrottsgymnasiet där han har Mattias Jons som tränare. Men Kjell Bystedt, som är Alfons tidigare tränare hjälper också till.
Under hösten fungerade träningen bra, Alfons blev både starkare och bättre tekniskt och i Falun den 20 december arrangerades en släggtävling på Lugnets IP:s kastplan.
– Alfons satte personligt rekord direkt i första kastet med 70.40, var över 70 även i andra men släggan landade utanför sektorn. Sedan följde fyra raka förbättringar till – 71.01, 72.10, 72.77 och 73.50, berättar Kjell.

Efter JEM-start och JSM-guld i somras kom det stora lyftet för Alfons Halls i årets sista månad. Foto: Deca Text&Bild


Endast fyra har kastat längre

Alfons förbättrade sitt personbästa med över fyra meter och avancerade från nionde till femte plats på den svenska genom-tiderna för P19. Fram till fjärdeplatsen fattades bara decimetern och före sig har han nu bara svenska juniorrekordhållaren Faluns Ragnar Carlsson, 77.62, Säffles Markus Johansson, 76.34, Halmstads Elias Håkansson, 74.99, och Upsalas Alexander Larsson, 73.60.

Pers med seniorsläggan
Årets sista tävling gjorde Alfons på nyårsafton då han på Apalby kastplan i Västerås i det årliga Nyårskastet gjorde två tävlingar med seniorsläggan. På förmiddagen 60.98 i seniorklassen efter en serie som innehöll tre personliga rekord och en förbättring med nästan fyra meter. Och på eftermiddagen adderade han ytterligare en decimeter till 61.08 efter att under dagen överträffat det gamla personbästat i nio av tio godkända kast under dagen.

Leos hittills längsta
Tävlade i Västerås gjorde även den ett år yngre klubbkamraten Leo Bystedt som i somras förbättrade sig till 67.67 med 6 kg-redskapet. Han var nu i årets sista tävling mindre än halvmetern från den noteringen men satte istället personbästa med seniorsläggan med 57.70.
Och Leo har som sagt ett år kvar i P19 så under 2022 har han alla möjligheter att bli tionde 19-årsjunior i Sverige över 70 meter.

Klassisk släggkastarmark
Apalby kastplan ligger några kilometer från från Arosvallen och har varit ett kastcentrum i nästan 50 år. Där har världsrekordhållaren (86.74) Jurij Sedych tränat liksom OS-mästaren från 1984, finländaren Juha Tiainen, ungraren Tibor Gecsek och Juri Tamm.
Flera svenska rekord har noterats på Apalby, ett av dem är Kjell Bystedts 78.64 från 1988 som fortfarande gör honom till tvåa i Sverige genom tiderna.

/Jonas Hedman

Biografi på friidrottsstatistik.se
Alfons Haals

Läs även:
Historisk världsranking för Fanny Roos
Personbästa av Johan Rogestedt i säsongsdebuten
Två suveräna svenska världsettor på Track&Field News världsranking
Track&Field News världsranking: Sanslöst jämnt om förstaplatsen på damsidan
Två svenskar topp-5 på Track&Field News världsranking
2022 års Diamond League-program presenterat
• Nu ändras Diamond League-formatet

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen