Napoleon Solomon, t h, har börjat samla på SM-guld och kommer kanske en dag ikapp Mustafa Mohamed (124) som har 23 titlar utomhus. Foto: Deca Text&Bild

Napoleon Solomon tog andra SM-guldet

Lördagens SM-tävlingar i Helsingborg bjöd på bra väder med 19 grader och moln med en aningen svagare vind än under fredagen vilket dock innebar mot på upploppet. Bland höjdpunkterna fanns Napoleon Solomon som i och med hindertiteln tog sitt andra guld för helgen.

Trots att Napoleon hade fredagens millopp i benen var han klart starkast på slutvarven på 3000 m hinder och vann med 3.5 sekunder på 8:40.47 – den snabbaste SM-tiden på fem år. Det blev dubbelt Tureberg tack vare Daniel Lundgren som spurtade förbi Örgrytes Robin Lindgren direkt efter sista vattengraven 8:43.07 mot 8:46.36.
– Gårdagens millopp satt i benen men jag ville ända ha hyfsad fart så att inte för många skulle vara kvar till slutet, säger Napoleon som nått en ny nivå denna sommar.

Mästerskapsrekord av Sofi!
Svenska rekordhållerskan i spjut, Sofi Flink, har haft en motig säsong men i SM-finalen slog hon till med 58.29 direkt i första kastet. Därmed förbättrade hon Anna Wessmans ett år gamla mästerskapsrekord med 43 centimeter.
– Det var jättekul att få sätta mästerskapsrekord! Det var lite överraskande eftersom det inte har gått så jättebra den här sommaren, säger Sofi.
– Det gick hyfsat i början på säsongen men sedan har jag nästan börjat om, slipat på tekniska detaljer och nu gick det lite bättre igen, säger Sofi som avslutar säsongen med Finnkampen nästa helg.
Hon hade tre kast över 56 meter men segermarginalen blev inte mer än dryga två meter eftersom Ullevis Malin Haglund slog till med 56.06 i tredje kastet. Det var personbästa med nästan två meter och innebar avancemang från femte till fjärde plats på den svenska genom-tiderna-listan där hon nu bara har Sofi, Anna Wessman och Annika Petersson före sig.
Bronset tog Elisabeth Lithell på 51.49.

Duffy slog det 18 år gamla rekordet
I kvinnliga 400 m-finalen hade Hässelbys Lisa Duffy en tuff kamp om guldet med regerande mästarinnan Matilda Hellqvist hela upploppet och i mål skilde bara två tiondelar.
Med 53.44 gick segern till Lisa som därmed tog sin femte SM-medalj och andra guldet. Tiden var också nytt personligt rekord med tre tiondelar och betydde att hon slog det 18 år gamla klubbrekordet i Hässelby som tidigare tillhörde Anna Jägre.
Silvermedaljören Matilda gjorde med 53.66 sin första tid under 54 sekunder och förbättrade sig med nästan fyra tiondelar. Trea blev MAIs Josefin Magnusson som med 54.30 tog bons i sin första tävling på 15 månader.

Seger för Melker i stav
Örgrytes Melker Svärd Jacobsson gick in i stavfinalen på 5.22 när alla andra rivit ut sig och guldet var således klart när han gled över i första försöket. Det blåste och var svårhoppat men Melker tog även 5.45, i andra, och testade sedan 5.60 tre gånger där ett av försöken var nära.
Silvret tog förre (?) mångkamparen Rasmus Carlsson på 5.10 och brons tiokamparen Marcus Nilsson på 4.94. Härligt jubel från ÖIS-klacken under prisutdelningen när Melker fick ta emot sitt första SM-guld utomhus!
I B-poolen klarade Michaela Meijers tränare Gustaf Hultgren 4.72 och överträffade därmed sin adepts färska svenska rekord med en centimeter!

Hanna utmanade Meraf
1500 m-finalen fick som väntat Meraf Bahta som vinnare men hon utmanades hela upploppet av VM-semifinalisten på 800 m, Hanna Hermansson. Hanna var med 4:18.56 (pers med 0.03) bara tre tiondelar efter och kunde också glädja sig åt att klubbkamraten Isabella Andersson tog bronset.
Alla tre kom tillbaka en stund senare och sprang 800 m-försök och alla tre gick vidare. Det ska bli spännande att se om Meraf kan utmana Hanna på hennes specialdistans under söndagen!

Elfte guldet för Michel
Längdtävlingen fick aldrig det där lyftet vilket till stor del berodde på en konstant motvind. Michel Tornéus hoppade över åtta meter så sent som i torsdags och efter 7.50 i första blev 7.65 i fjärde hans längsta för dagen sedan han avstått tre hopp.
Det innebar seger med 22 centimeter före Lidingös Andreas Otterling, 7.43, och med Thobias Nilsson Montler på bronsplats med 7.40.
Resultatlistan
/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen