Blott 32 centimeter fattades till en topp-8-placering för Axel Härstedt. Foto: Deca Text&Bild

Axel Härstedt tia i OS-finalen i diskus

Efter att ha blivit sjua i diskuskvalet på 63.58 på fredagen inledde Malmö AI:s Axel Härstedt finalen med misslyckade 54.77 men fick sedan på 62.12 i andra och låg då nia, bara åtta centimeter från en topp-8-placering som skulle innebära ytterligare tre kast.
Men han behövde öka och lyckades inte med det utan diskusen landade kring 55 meter och han valde att trampa över. Därmed blev det en slutlig tiondeplats för Axel – bara 32 centimeter från åttondeplatsen – i den 29-gradiga värmen i Rio. En OS-debut han kan vara nöjd med!
– Jag är jättenöjd och stolt över det jag gjort! Andra kastet var lite för högt, annars hade min final sett annorlunda ut. Med tre kast till hade jag haft chans att öka ytterligare, men att bara vara 32 centimeter från en topp-8-placering är helt okej, sa en glad Axel till Viasat.

Sist in i truppen
Axel kom in sist i OS-truppen efter att ha förbättrat sitt personliga rekord med över metern till 66.03 på den allra sista kvaldagen. I Rio visade han att han verkligen var en man för Spelen och blev nu förste svensk på 32 år att nå en topp-12-placering på herrsidan i OS. Senast det skedde var i Los Angeles-OS 1984 då Stefan Fernholm var åtta på 63.22.

Åter guld för Harting
Medaljstriden blev magnifik där allt avgjordes i sista omgången där placeringarna växlade flera gånger. Polens Piotr Malachowski ledde tävlingen igenom efter att ha inlett med tre raka 67 m-kast och tysken Christoph Harting låg länge tvåa. Men i sista rundan passerades den sistnämnde av Martin Kupper och Daniel Jasinski men i tävlingens näst sista kast svarade han med att öka med hela två meter till 68.37 och ta guldet!
Därmed blev det guld till Harting för andra OS:et i rad. I London 2012 vann Robert Harting (som åkte ut i kvalet igår) och nu i Rio var det lillebror Christoph som triumferade!
Resultaten
/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen