Charlotta Fougberg är nu fjärde snabbaste svenska på 10 km i Lidingöloppets historia. Foto: Deca Text&Bild

Bra debut av Charlotta Fougberg i Lidingöloppet

Lidingö Tjejlopp över 10 km hade i år bytt namn till Rosa Bandet-loppet för att stödja bröstcancerforskningen och genomfördes i utmärkt väder som slutade med seger för Kenyas Sylvia Kiberenge på 34:51. Tvåa blev Etiopiens Gudeta Bekelech medan bästa svenska var Charlotta Fouberg som i sitt första Lidingölopp slutade femma på 35:43.

Efter en lugn inledning de första två kilometerna bildades en tätklunga på åtta tjejer med bland annat Charlotta som höll ihop halvvägs upp i aborrbacken efter 5 km. Därefter var Gudeta Bekelch mest offensiv och klungan blev mindre och mindre. I Karins backe två kilometer från mål ryckte hon och Sylvia Kiberenge var den enda som hängde på. Kiberenge kom ikapp och gick loss på den sista lättlöpta kilometern och vann till synes enkelt.

”En bra känsla hela vägen”
Charlotta Fougberg hamnade på femte plats när klungan splittrades och höll den hela vägen. Hon avslutade bra och lyckades så när nå fjärdeplatsen men det fattades tre sekunder till fjolårsvinnaren Webelem Ayele från Etiopien.
– Jag hade en bra känsla hela vägen och är nöjd med loppet, speciellt med avslutningen, även om jag inte riktigt lyckades nå fjärdeplatsen. Den kuperade banan passade mig bra, säger Charlotta.
Med 35:43 noterade hon den fjärde bästa svenska tiden på 10 km genom tiderna i loppet som startade 2002. Näst bästa svenska var Lidingös Sofia Öberg på niondeplats på 37:59 följd av Spårvägesn Frida Aspnäs, 38:49.
Resultaten
/Jonas Hedman

De snabbaste svenskorna i Lidingöloppet, 10 km
34:22  Ida Nilsson, Högby IF, 2006
35:03  Isabellah Andersson, Hässelby SK, 2010
35:41  Anna von Schenck, Hässelby SK, 2010
35:43  Charlotta Fougberg, Ullevi FK, 2016
35:45  Marie Söderström-Lundberg, Hässelby SK, 2003

Läs även:
Vilket Lidingölopp av David Nilsson – sjätte snabbaste svensk genom tiderna
Suverän seger på Lidingöloppets tremil för Örgrytes Maria Larsson
Lyckad debut på 15 km för Olle Walleräng
Historisk veteranseger för Norges Grete Kirkeberg – slog Evy Palms rekord

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen