Foto: Deca Text&Bild

Bra mångkampssommar för Marcus Nilsson även om flytet saknades i Talence

Högbys tiokampare Marcus Nilsson gjorde en bra förstadag på mångkampsgalan Decastar i Talence i sydvästra Frankrike och hade en bra chans att nå 7.900 poäng efter första dagen. Men hälsenorna smärtade så mycket efter den långa säsongen så han genomförde aldrig söndagens inledande 110 m häck där han bara tog ett steg och sedan bröt. Detta för att kunna vara med i diskus där påfrestningarna är betydligt mindre.

I diskus nådde Marcus 44.39 men hade ett kast på 46.5-47 meter där han var hårfint uppe på ringkanten vilket resulterade i röd flagg. Istället vanns grenen av Oleksej Kasjanov på 45.26 med Marcus som trea. Det blev Marcus sista grenstart i Talence och han följde sedan tiokampen som åskådare och fick se den 31-årige Kasjanov vinna hela tävlingen på 8.077 poäng. Ukrainaren var EM-fyra i Amsterdam på 8.072 p men bröt OS i Rio så det blev en skön revansch.

Sanslöst spännande kamp på 1500 m
Avslutningen blev riktigt spännande där avgörandet kom i sista grenen 1500 m som slutade med att topptrion landade inom 50 poäng just över åttatusen. Kanadensaren Pierce Lepage, som vi skrev om igår, ledde klart efter första dagen och tog sig för första gången över drömgränsen tack vare 8.027 och slutade trea. Tvåa blev esten Micel Uibo på 8.071, alltså bara sex poäng bakom Kasjanov, som vann 1500 m med mindre än en sekund på 4:28.42 före Uibo.

Bra stöd av Calle och Katarina
På plats i Talence under galan var Marcus föräldrar Calle och Katarina och Calle var lyrisk över arrangemanget.
– Det var en helt fantastisk tävling och härlig stämning, det är den bästa tävling jag varit på! Publiken var riktigt engagerad och följde med runt arenan gren för gren. Stav genomfördes framför huvudläktaren och att man kommer så nära ger helt klart en extra dimension, säger Calle.
Även i den kvinnliga sjukampen blev det en riktigt spännande kamp om segern som Nederländernas Nadine Broersen tog hem med blott fyra poängs marginal på 6.377 p före Kubas Yorgelis Rodriguez.

Full satsning mot 2017
Marcus gjorde en förstadag i paritet med sina två tidigare tiokamper i sommar som slutat på 7.845 respektive 7.942 där den sistnämnda serien resulterade i en åttondeplats på EM i Amsterdam. Men det var klokt av honom att inte fullfölja denna gång eftersom skaderisken var stor, nu kan han istället ta en välbehövlig höstvila och sedan bygga vidare mot 2017. För det råder ingen tvekan om att det blir fortsatt full satsning för Marcus där sommarens stora mästerskap är VM i London i augusti.

Har utvecklats i hoppgrenarna
Marcus tog sin examen i sociologi på UCLA i Los Angeles våren 2015 och har tränat senaste året med Agne Bergvall i Växjö. Men Marcus kommer att åka tillbaka till USA senare i höst för att jobba lite parallellt med mångkampssatsningen, var är dock inte klart än.
Han har sin styrka i kastgrenarna med personliga rekord som 15.97 i kula (inomhus), 48.19 i diskus och 64.01 i spjut men har också utvecklat hoppförmågan de senaste åren där det personliga rekordet i stav är så bra som 5.10. I längd är hans bästa 7.02 noterat på EM i Amsterdam och han var väldigt nära det resultatet i båda sina andra mångkamper, där finns helt klart mer att hämta.

Premiär för Lag-EM 2017
Det personliga rekordet är 8.104 poäng från 2013 och det kan definitivt förbättras om han får vara hel för i vintras-våras löpte inte allt problemfritt på det området. 2017 är det premiär för Lag-EM i mångkamp som är en mixedtävling och i huvudsak är ett namnbyte från det som tidigare hette Europacupen. Sverige tävlar då precis som 2015 i näst högsta serien och bör kunna ställa ett bra lag på benen med i form av framför allt Marcus och Hässelbys Petter Olson. Fredrik Samuelsson lär prioritera EM för 20-22-åringar som går två veckor senare (13–16 juli) och kanske blir det för tight även för Bianca Salming att köra Lag-EM eftersom junior-EM går ytterligare en vecka senare.
Resultat Decastar i Talence.
/Jonas Hedman

Läs även: Marcus Nilsson på väg mot 7.900 poäng

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen