Ledning från star till (nästan) mål. Längst bak Johan Rogestedt. Foto: Deca Text&Bild

Kalle Berglunds bragdlopp på 1500 m ledde till silver

20-årige Kalle Berglund från Blekinge styrde EM-finalen på 1500 m i Belgrad från start och var den som drog upp spurten 400 m från mål. Bara favoriten Marcin Lewandowski från Polen var starkare och lyckades passera hundra meter från mål och Kalle sprang hem silvret på 3:45.56! Se loppet längst ner på sidan.

250 meter från mål fick Kalle extra hejarop på väg mot silverplatsen.
– Det var Michel Tornéus som mitt under sin längdfinal sprang fram till rundbanan och skrek ”go, go, go” åt mig, berättar Kalle, som då tryckte för allt han hade.

Offensiv plan
– Taktiken gick ut på att jag skulle vara med där framme men jag räknade med att britten Tom Lancashire skulle göra något efter 700 meter. Det gjorde han inte så jag tänkte köra sista 500. Med tre varv kvar sa jag till mig själv att ”nu släpper du inte förbi någon”. Sedan kom ju Lewandowski och det kunde jag inte göra något åt. Jag förlorade inte ett guld utan jag vann ett silver, säger Kalle.
– Jag är trots allt bara 20 år och en sak är att vilja göra något, en annan att verkligen göra det. Det känns helt galet att jag klarade det och jag tackar hela mitt team som är fantastiskt. Jag har kapacitet, det vet jag, och jag har tränat hela vintern för att verkligen våga. Det är skillnad på galor och mästerskap och nu har jag tagit medalj, det betyder väldigt mycket för självförtroendet.

Två svenskar i finalen
Medaljen är Sveriges andra genom tiderna i inne-EM på 1500 m för män. Den första tog Ronny Olsson i Budapest 1989. För första gången på 43 år var två svenskar i EM-final på löpningens blå band eftersom även Johan Rogestedt tog sig vidare från försöken. Det var i Rom 1974 då Uffe Högberg var nia och Gunnar Ekman tia.
Johan Rogestedt låg nu sist de inledande varven när han skuggade Lewandowski och var ett tag framme som fyra men lyckades inte försvara positionen. Han fick det tungt de sista varven och slutade tia på 3:49.91 i sin första mästerskapsfinal.
/Cege Berglund

Kalle Berglund blev sjätte svensk att ta en mästerskapsmedalj på 1500 m för män. Här är hela listan.

Se 1500 m-finalen med Kalle Berglund längst fram ända 100 m från mål!

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen