Calle klarade 2.01 i höjd på USM i Vellinge och blev en av våra yngsta 2 m-hoppare genom tiderna. Infällda bilden: Calle och kompisen Stina Gustavsson som också var framgångsrik på USM. Foto: Deca Text&Bild

Carl af Forselles – en hoppspecialist som siktar högt

Hellas mångsidige Carl af Forselles, 15, vann alla fyra hoppgrenarna i P15-klassen på USM i Vellinge i somras och tillhör tillsammans med barndomskamraten Stina Gustavsson, som vi intervjuat tidigare, våra mest framgångsrika femtonåringar. I den här intervjun berättar Calle om sin unika ”Grand slam” på USM, vilken gren han tror blir hans bästa i framtiden och det stora målet för 2017.

Calle hade ett digert program på USM i Skåne i början på augusti där han tog guld i alla fyra hoppgrenarna och sedan avslutade helgen med en femte (!) seger. Förstaplats i stav på fredagen (3.96), vinst i längd (6.66) och höjd (2.01) på lördagen och tresteg (14.07) på söndagen. Vilken gren är han då mest nöjd med?
– Höjd och tresteg för där satte jag personligt rekord. I höjd hade jag tidigare hoppat 1.96 som bäst men testat två meter flera gånger utan att lyckas. Min klubbkamrat Elias Sahlin tog två meter på ”Sky is the limit” i Mölndal i slutet på juli  och han gav mig riktigt tufft motstånd i Vellinge. Det var en otrolig lättnade att äntligen klara och jag hade nog blivit besviken om jag inte gjort det, säger Calle som satte personligt rekord tre gånger.

Två femtonåringar testade 2.01
Det var fantastiskt spännande att följa drabbningen i vilken både Calle och Elias tog 1.97 i första försöket. Sedan klarade Calle 1.99 i andra medan Elias rev två gånger och sparade sista till 2.01 som alltså var en höjd som båda hoppade på. Calle gled över i sista i vad som var hans elfte hopp i tävlingen.
Både Calle och Elias klarade alltså två meter i somras – en höjd som ytterst få 15-åringar klarat. Den som hoppat allra högst är Patrik Sjöberg med 2.07 år 1980.

För mjuka stavar
Stav blev en riktig utmaning och där stötte Calle på ett ovanligt problem. Han fick hoppa med för mjuka stavar eftersom de styvare befann sig 1,5 timmes bilresa därifrån, nämligen i Hässleholm.
– Det är så att jag delar stavar med min klubbkamrat Carl-Einar Eskonniemi som tävlade i 17-årsklassen som avgjordes i samband med JSM i Hässleholm. Eftersom han är större än mig fick han ta de styvare stavarna vilket innebar att när jag kom upp på lite högre höjde så hade jag till slut inga styvare att byta till. Men det gick ju bra ändå! säger Calle och skrattar.

Avslutade med ett femte guld
Efter de fyra hoppgulden sprang Calle även 80 m häck och lyckades vinna den grenen också! Därmed tog han sin femte USM-seger på tre. Men guldet var lite tursamt eftersom Norrköpings Henrik Renz ledde över sista häcken där han dock föll och Calle vann med 0.05 på 10.74 före Kyrkhults Thomas Jones.
– Häcken var klart jobbigast eftersom jag hade alla hoppgrenarna bakom mig, säger Calle som efteråt gratulerades av sin kompis Stina Gustavsson som han nästan är granne med hemma i Älta.
Även hon vann 80 m häck efter en tuff kamp sedan hon tidigare under helgen tagit guld också på 80 m slätt.
– Stina är den vän jag haft allra längst. Vi gick på dagis ihop och sedan i samma skola och började med friidrott i Hanvikens SK.

Testade fem grenar även i Göteborg
I den svenska P15-statistiken toppar Calle alla fyra hoppgrenarna och berättar att han faktiskt testade det mastiga tävlingsprogrammet en gång före USM.
– Det var på Världsungdomsspelen i Göteborg och då vann jag också alla fyra men blev tvåa på häck.

Stav är favoritgrenen
Att Calle är mångsidig framstår som självklart och han gillar alla (hopp)grenar.
– Jag tycker om variationen och om jag ska gradera grenarna så blir det 1) stav, 2) tresteg, 3) höjd och 4) längd. Stav är roligast eftersom det är svårast!
Efter de fem USM-gulden tog han ett sjätte när han vann mångkampen i Falun i september.
– Då tangerade jag distriktsrekordet i stav med 4.25 men i övrigt var det inga toppresultat i några av delgrenarna. Men det var en ganska jämn serie så totalpoäng blev bra, säger Calle som vann P15-åttakampen med nära femhundra poäng på 5.117.

Tränaren heter Sténson
Calle tävlar för Hellas FK sedan sex år och har Jeanette Sténson Hallgren som huvudtränare och får även hjälp av SM-vinnaren och finnkampsdeltagaren Calle Sténson i stav.
– Vi tränar nästan alltid i Sätra, både ute och inne, och det fungerar bra.

Siktar på UVM i Kenya
På frågan vilken gren han tror blir hans bästa i framtiden har han sin teori klar.
– Mångkamp passar mig bra eftersom det är så allsidigt och det är i den grenen jag hoppas kunna kvalificera mig till ungdoms-VM i Kenya nästa år. Men skulle det gå väldigt bra i någon hoppgren i vinter så får jag väl fundera ett varv till.
Åttakampen i Falun var hans blott andra utomhus men han har också gjort några femkamper inomhus. Det ska onekligen bli spännande att följa Calle framöver! Vi tackar för intervjun och önskar lycka till!
/Jonas Hedman

Läs även:
Stina och Calle – framgångsrika ungdomar som siktar på internationella mästerskap 2017 (intervju med Stina Gustavsson)

Se Calle klara 1.96 i Kraftmätningens kval på Enskede IP den 11 juni 2016:

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Arkiv

Svenska truppen