Två tiondelar var allt som fattades till guldet för Carl Bengtström i IEM-finalen på 400 m i Polen. Foto: Deca Text&Bild

Carl Bengtström snuddade vid EM-guldet på 400 m

Örgrytes Carl Bengtström, 21, gjorde ett lysande lopp i 400 m-finalen i Torun där han efter en stark avslutning nådde målet på 46.42 och till slut bara var tolv hundradelar från bronset och 20 från guldet.

På fredagen vann Carl sitt försöksheat på 46.56 och var på kvällen tvåa i sin semi på 46.67 efter en bra avslutning. Han hade sjätte bästa tid vilket gjorde att han fick den otacksamma och snäva bana två i finalen där han varvade halvvägs som femma på 22.0.
Men i utgången ur sista kurvan kom Carl starkt, passerade Dobber från Nederländerna och hann ute på bana tre så när ikapp topptrion. Spanjoren Oscar Husillos vann på 46.22 före Tony Van Dipen, Nederländerna, 46.25 och landsmannen Liemarvin Bonevacia, 46.30. Och Carl fyra på 46.42.

”Blandade känslor”
– Det känns både väldigt bra och väldigt dåligt. Jag är nöjd med att gå till final men det var tråkigt att missa medalj med så lite till. Hade det varit tio meter till så hade det varit medalj, säger Carl till SVT.
 – Jag följde min plan och gjorde vad jag kunde. Just nu känns det lite surt att vara så nära medalj men jag kommer säkert att vara mer nöjd senare. Jag kom hit med sjätte bästa årsbästat och blir fyra.

Nära personligt rekord
46.42 var bara sju hundradelar från Carls personliga rekord från tidigare i vinter. Han stod verkligen för en imponerande insats genom att bara 21 år gammal bli vår tredje manlige 400 m-finalist i inne-EM. Och detta från bana två.
2002 tog Jimisola Laursen silver på det ännu gällande svenska inomhusrekordet 45.59 och 2009 tog Johan Wissman guld på 45.89. Carl är med 46.35 trea på den svenska genom-tiderna-listan.
/Jonas Hedman

Resultaten

Carl Bengtströms biografi på friidrottsstatistik.se

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen