I mitten av augusti vann Felix Svensson JNM-guld på 200 m på Island. Foto: Deca Text&Bild

”Det var en obeskrivlig känsla! Svårt att fatta att det gick så fort!”

I söndags den 11 september fick Mölndals Felix Svensson, 19, till en riktig fullträff då han i Schweiziska juniormästerskapen i Langenthal sänkte sitt personliga rekord på 200 m med hela 0.42 till 20.95. Därmed gick han in som Sveriges tredje snabbaste junior genom alla tider. Tiden innebar också att han sänkte det 41 år (!) gamla distriktsrekordet för seniorer i Göteborg med 0.05 och nu är tolva på den svenska all-time-listan (se filmklippet längst ner på sidan).

– Det var en obeskrivlig känsla när jag såg tiden! Jag visste att jag var i bra form och kände att det gick fort men att det skulle bli under 21 hade jag inte trott, säger Felix.
Det var närmast perfekta förhållanden med 28 grader, sol och vindstilla.
– Banorna är snabba där och nu fick jag verkligen till kurvan. Andra halvan är min starka sida och starten och accelerationen något jag verkligen kan utveckla. Tidigare i sommar har kurvlöpningen inte stämt och vi har jobbat en hel del på det. När jag nu vågade trycka från start så blev det också riktigt bra, säger Felix.

En riktig idrottsfamilj
Felix är född i Mölndal men när han var fyra år 2001 flyttade familjen till Versoix i Schweiz som ligger mellan Gèneve och Lausanne i den fransktalande delen av landet. Han har två yngre bröder – Rasmus, född 2001, som satsar på fotboll, och Mattias, född 2005, som också håller på med friidrott. Att alla fastnat för sport är inte konstigt eftersom mamma Frida Svensson (född Johansson) är en av Sveriges främsta 400 m häck-löperskor genom tiderna och sprang flera internationella mästerskap på 1990-talet med semifinalplatsen i Tokyo-VM 1991 på personliga rekordet 55.36 som främsta merit.
Pappa Jonas Svensson var en av Sveriges bästa tennisspelare och nådde semifinal i Franska öppna mästerskapen både 1988 och 1990. Frida är tränare på halvtid i friidrottsklubben Versoix Athlétisme och personlig fystränare den andra halvan. Jonas är tennistränare och det var när han fick jobb i Schweiz som familjen flyttade ner.

Skadan som spolierade mästerskapen
Som 18-åring 2015 kvalificerade sig Felix till junior-EM i Eskilstuna men skadade baksidan i försöken och tvingades bryta. Han har haft sin beskärda del av motgångar så framgången med rekordloppet kändes extra skön mot den bakgrunden.
– När man får till ett sånt här lyft så tänker man också på vad man gått igenom och hur hårt man jobbat för att nå dit. Jag har haft en del skador och mentala saker men jobbat med det och motgångarna har stärkt mig som människa, säger Felix.
I vintras gjorde han en jättebra inomhussäsong och träningen fungerade bra hela våren och försommaren. Så bra att tankar på att kunna kvala in till både junior-VM och EM i Amsterdam fanns. Men så hände det som inte fick hända på en tävling i Gèneveve den 11 juni.
– Jag sprang 200 m och drabbades av en sträckning i låret och fick bryta. Det var egentligen inte någon allvarlig skada men det tog tre veckor att läka och då var kvaltiden till mästerskapen över.
Flera svenskar tävlade i Gèneve och även Moa Hjelmer skadade sig på 200 m.
– Vi låg på samma gräsmatta efteråt men Moa drabbades nog värre för hon kom inte tillbaka till tävlingsbanan i somras.

”Finnkampen var magisk!”
Felix var tillbaka i juli och i augusti tog han dubbla JSM-brons i Hässleholm, vann junior-NM på 200 m på Island, slutade fyra på SM i Sollentuna och fick chansen i Finnkampen – hans allra första.
– Det var hur kul som helst! Mamma har ju berättat om hur speciell Finnkampen är och nu fick jag själv uppleva den otroliga stämningen. Det var verkligen stort att springa inför så mycket publik och lagkänslan var magisk. Alla krigade verkligen om varje poäng, säger Felix som slutade fyra och bara tog stryk av en finländare.
Det slutade också på bästa sätt med seger för Sverige i både herr- och damkampen.

Från tennis till sprinterlöpning
Felix första sport var tennis som han höll på med till han var 15 år.
– Men jag drabbades av en hel del skador i armbåge och handled och började med friidrottsträning för att bygga upp kroppen. Som bäst var jag rankad runt tionde plats i tennis i Sverige och Schweiz och nådde kvartsfinal i ungdomsmästerskapen. När jag var 15 tyckte en tränare tyckte att jag skulle testa att vara med i en friidrottstävling och det gick jättebra. Då slutade jag med tennis och satsar sedan 3,5 år helt på friidrott, säger Felix.
Han har alltså bara gjort fyra säsonger som sprinter och utan tvekan nått långt på den korta tiden. I vintras bytte han tränare till Stéphane Diriwaechter och det har givit resultat på bara ett halvår.
– Jag kör 6–7 pass i veckan. Till Stéphane i Lausanne åker jag tre gånger i veckan och övriga pass kör jag hemma i Versoix. Vi har bland annat lagt in lite fler styrkepass för att jag ska bli bättre i start- och accelerationsfasen.

En snabb lingvist
Felix går sista året på gymnasiet som han valt att dela upp på två år för att hinna med träningen på bästa sätt.
– Här väljer man inte program på samma sätt som i Sverige utan läser lite bredare. Men jag läser en hel del språk, bland annat tyska och italienska. Efter studenten vill jag gärna läsa vidare på något sportuniversitet om jag kan kombinera det med sprintsatsningen. Friidrottstränare är något som lockar och jag kan helt klart tänka mig att jobba med det när jag är klar med min egen elitsatsning.
Felix pratar flytande svenska helt utan brytning men menar att franskan är ännu bättre.
– Jag har lite bättre flyt där men så pratar jag ju det hela dagarna utom med mina föräldrar. Mina bröder är födda i Schweiz så dem pratar jag franska med. De förstår svenska men pratar mest franska.
Själv kan Felix franska, svenska och engelska flytande och studerar som sagt också tyska och italienska.

400 m kan vara framtidsdistansen
Det personliga rekordet på 100 m är 10.63 satt i söndags den 10 september dagen före rekordloppet på 200 m. Men han säger säger själv att han nog är mer av en långsprinter.
– Jag testade 400 m första gången 2014 och sänkte den tiden med två sekunder till 48.22 förra sommaren. Det är en distans jag absolut kan tänka mig att satsa på i framtiden. Jag har fått lite tips av Johan Wissman och ska först bygga upp snabbheten, säger Felix.
I somras missade han mästerskapen på grund av skadan men har ett tydligt mål för 2017 – EM för 20–22-åringar i Polen.
– Där hoppas jag ta mig till final.
Det ska onekligen bli intressant att följa Sveriges färskaste sub-21-löpare på 200 m i framtiden!
/Jonas Hedman

Läs även:
Vilken lopp av junioren Felix Svensson – tolva genom tiderna på 200 m!

Ps Det 41 år gamla distriktsrekord för Göteborg som Felix slog tillhörde tidigare Örgrytes Michael Fredriksson och löd på 21.00 noterat 1975.

Se loppet och Felix sköna glädjereaktionen efteråt!

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen