Foto: Deca Text&Bild

”Det var lite som en dröm!” – Armand Duplantis om juniorvärldsrekordet

I lördags slog 17-årige Armand ”Mondo” Duplantis till med nytt juniorvärldsrekord och svenskt seniorrekord då han klarade 5.90 i Austin, Texas. Här berättar han om den omvälvande tävlingen.

– Det var lite som en dröm, jag förstod först flera timmar efteråt att jag klarat höjden! Men jag tror att det kommer att kännas mycket bättre när jag klarar sex meter, säger Armand till P4 Uppland.
Han överträffade inomhusvärldsrekordet för juniorer (5.68) tre gånger i vintras – 5.72, 5.75 och 5.82 – men vem kunde tro att han skulle hoppa hela 5.90 direkt i första utomhustävlingen?
– Jag trodde att jag kunde hoppa 5.80 i år, men jag är fysiskt bättre än jag trodde att jag skulle vara. Nu ska jag förbereda mig för VM i London i augusti och förhoppningsvis klara sex meter.

Tävlar i Sverige sommar
Armand är så bra att han är högaktuell för Diamond League och mycket talar för att han kommer att tävla i Eugene i slutet på juni. Han kommer att gå klart skolan i vår så troligen kommer han inte till Sverige och tävlar förrän i början på juli. En tävling som det är helt klart att han kommer att vara med i är Lag-SM i Borås 7 juli där hans klubb Upsala IF är med.
– Då hoppas jag få möta Oscar Janson, säger Armand.
Oscar höll det svenska rekordet på 5.87 i 14 år innan Armand slog det i lördags. Oscar, som doktorerar i Uppsala, har hunnit fylla 42 år men blev åldern till trots svenska mästare utomhus förra sommaren och inomhus i Växjö i vintras.
I fjol tog Armand brons på junior-VM och i sommar kommer han att vara favorit till JEM-titeln i italienska Grosseto 20-23 juli.

”Fantastisk fart över ribban!”
En som verkligen kan det här med stav är Kjell Isaksson som satte tre världsrekord 1972 varav det första faktiskt var i just Austin där Armand noterade sina 5.90.
– Han springer väldigt snabbt för att vara bara 17 år, men det som imponerar mest är hans sätt att går rakt upp och ändå få med sig farten över ribban. Ofta brukar hoppare som går rakt upp på det sättet trilla ner på ribban men Armand tajmar ribbpassagen riktigt bra, säger Kjell.
En annan anledning till att Armand hoppar så högt är hans höga fattning på staven.
– Han håller högt och får en väldig böj på staven, det är nästan så att övre änden pekar ner i backen när han är på väg upp, fortsätter Kjell.
– Armand gör allt rätt. Han springer bra och trycker hårt med rak arm i upphoppet.

Hur kan han hoppa ännu högre?
– För att hoppa högre måste han hålla ännu högre på staven och för att kunna göra det måste han springa ännu snabbare. Och det kommer han säkert att kunna göra med tiden. Sex meter är ingen omöjlighet, säger Kjell som hoppade 5.59 som högst 1972 (5.74 på träning). Men det var för 45 år sedan och då var stavarna visserligen också av glasfiber men de var tyngre och gick inte att böja lika mycket.
/Jonas Hedman

Läs även:
Himmelskt hopp Duplantis – krossade juniorvärldsrekordet
Äldste vinnaren tar sikte på 27:e säsongen

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen