Mycket folk i sista växlingen på 4x800 m där Spårvägens Carmen Cernjul i blått går ut i ledning med Hälles Majken Söderlund Larsson (240) som tvåa. Det slutade med ett historiskt första guld för Hälle. Foto: Deca Text&Bild

Dramatik på 4×800 m i stafett-SM

Det blev en händelserik eftermiddag när stafett-SM i Södertälje inleddes på lördagen i utmärkt väder med 22 grader och växlande molnighet. På 4×800 m var Spårvägen i ledning på sista sträckan för både män och kvinnor men det blev till slut Hälle IF som tog båda gulden – deras första någonsin på herrsidan.

I kvinnliga loppet såg Hässelbys Linn Adolfsson till att Hässelby hade en klar ledning efter första sträckan men sedan växlade den och det var en klunga efter halva loppet. På tredje sträckan förde spårvägens Josefin Heier (pers 2:07.28 i år) upp Spårvägen från sjätte och näst sista plats till i ledning efter att ha gjort dagens tredje bästa sträcktid, 2:08.62. Den förvaltade 16-årige Carmen Cernjul (pers 2:07.49 i år) på bästa sätt och förde pinne i mål som första lag tiotalet meter före Hälle.

Spårvägen först i mål …
Hälle nådde målet som tvåa och trea i mål var Hässelby som var fem sekunder före Mölndal. När sedan IFK Göteborg och IF Göta krigade om placeringen bakom de sista meterna på upploppet så var Josefin Heier på innerplan så upprymd av glädje över Spårets seger att hon sprang in på banan några meter före målet för att gratulera Carmen.

… men diskvalificerade
Det blev så olyckligt att hon störde IFK Göteborgs Saga Provci och IF Götas Olivia Weslien (dagen bästa sträcktid med 2:07.14) och löpningsledaren kunde bara göra en sak – diskvalificera Spårvägen. De lämnade in en protest som juryn avslog.
Ett tråkigt slut på ett spännande lopp som alltså slutade med att guldet gick till Hälle IF på 8:53.42 före Hässelby 8:55.83 och Mölndal 9:01.13.

Hälles första guld
Guldet var faktiskt Hälles första genom tiderna på kvinnliga 4×800 m och segerkvartetten bestod av Ellen Schoug, Hanna Strand, Julia Svennblad och Majken Söderlund Larsson.
Det var blott andra medaljen i grenen. Den första – silver – kom 1998 då kvartetten bestod av Caroline Hjelm, Louise Fredriksson, Jenny Framme och Åsa Hedström.

Spännande kamp
Direkt efter genomfördes manliga 4×800 m iväg och där sololöpte Spårvägen i stort sett hela vägen. På första sträckan lämnade Abdelfath Yassin övriga bakom sig efter 500 meter och gav Daniel Gleimar på andra ett försprång på 2.3 sekunder efter 1:56.55 på sträckan.
Fortsatt ledning ut på tredje för Walid Oussalah som öppnade på 52 sekunder men höll ganska bra (1:54.38) och sprang några hundradelar snabbare än jagande Hälles Benjamin Åberg.

Lysande lopp av Jonas Magnusson
På sista hade Spårets Tobias Eknor tio meters ledning när han fick pinnen och den behöll han i 730 meter. Bakom gjorde 18-årige dubble JSM-vinnaren (800 och 1500 m) Jonas Magnusson, med ett färskt pers på 1:52.00, ett riktigt bra lopp och var ikapp i sista kurvan då syran slog till för Tobias som varit sjuk. Med 70 meter kvar passerade Jonas som efter 1:52 på sträckan såg till att Hälle tog andra guldet på en kvart.

Historisk seger
Guldet var faktiskt Hälles första genom tiderna för manliga seniorer i stafett oavsett distans. På 4×800 m har Hälle ett brons (2010) och ett silver (2021). Guldkvartetten bestod av Olle Ahlberg, Nils Bredin, Benjamin Åberg och Jonas Magnusson. För Benajmin var det extra speciellt eftersom han var delaktig i båda guldmedaljerna. I det första som tränare för alla fyra tjejerna.
Bästa sträcktiden hade Turebergs Habtom Asgede som på sista öppnade på under 52 sekunder och växlade efter 1:49.89. Två timmar senare sprang han startsträckan i direktfinalen på 4×100 m där Turan slutade sexa.

MAI bäst på 4×100 för män …
I manliga korta stafetten var Malmö AI favorit och vann till slut med fyra tiondelar på utmärkta 40.05 före Upsala 40.47 och Hammarby 40.95. Upsala hängde med bra i två sträckor men på tredje gjorde häcklöparen Joel Bengtsson en riktigt bra kurva och det förvaltade häckkollegan Max Hrelja på bästa sätt. De inledande två sträckorna sprang Jean-Christian Zirignon och William Trulsson.
Guldet var MAI:s första på fyra år och det blott andra på 14 år för den i särklass mesta SM-guldklubben i grenen.

… och kvinnor
På kvinnliga 4×100 m var MAI-kvartetten storfavorit och Filippa Sivnert, Ida Staafgård, Julia Henriksson och Johanna Carlsson gjorde inga misstag. Med 45.79 var de hela 1.4 sekunder före tvåan Upsala IF som med 47.16 var tre tiondelar före Spårvägen. Guldet var MAI:s fjärde raka och Filippa har sprungit startsträckan i de tre senaste.
I sistnämnda lag sprang 2014 års SM-vinnare på 100 m, Isabelle Eurenius, tredje sträckan i vad som var hennes första tävling på 3,5 år efter barnafödande. Moa Hjelmer sprang slutsträckan vilket innebar sista loppet för säsongen efter en ordentligt skadestörd sommar. Men Moa satsar vidare mot 2024.

100-årsjubileum
Södertälje IP renoverades för några år sedan men idrottsplatsen är betydligt äldre än så. Den fyller 100 år 2023 och det firades med att Södertälje IF bjöd på tårta.

/Jonas Hedman

Resultaten

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen