Finalist i VM-debuten! Foto: Deca Text&Bild

Duplantis motsvarade förväntningarna och hoppade hem guldet i Grosseto

Armand ”Mondo” Duplantis, 17, behövde bara göra tre stavhopp i finalen på junior-EM i Grosseto för att fixa guldet. Segerhöjden 5.65 innebar dessutom nytt mästerskapsrekord denna härliga söndag då Sverige tog ytterligare två medaljer – brons tack vare Motalas Maja Nilsson i höjd (1.85) och brons även för Arvikas längdhoppare Kaiza Karlén (6.32).

Mondo behövde bara ett hopp i kvalet (5.20) och väntade i finalen till 5.35 innan han klev in i handlingen på söndagskvällen. Han klarade direkt, stod över 5.45 och tog sedan även 5.50 och 5.55 i första försöket. Då var guldet säkrat och han höjde sedan till 5.65 där han rev i första, avbröt andra på vägen upp och gled över till syntes utan minsta problem i sista.
Därmed slog han Maksim Tarasovs 28 år gamla mästerskapsrekord med fem centimeter. Samme Tarasov som Mondo tog juniorvärldsrekordet ifrån i våras då han klarade 5.90. Tävlingen avslutade Mondo med att göra tre hopp på 5.80 utan att lyckas.

Tekniskt fulländad hoppning i JEM-finalen. Foto: Deca Text&Bild

Två medaljkandidater försvann
Det kunde ha blivit en betydligt tuffare tävling om tredjehandsfavoriten, greken Emmanouíl Karális inte nollat i kvalet och 5.70-killen Vladislav Malykjin gjort detsamma i finalen. Men Mondo hade säkert vunnit ändå för den säkerhet han visar i hoppningen är det få som har.
Silvret tog nu tysken Bo Kanda Lita Baehre på 5.45 efter att ha stått över 5.50 och rivit tre gånger på 5.55. Bronset blev franskt tack vare Romain Gavillion, 5.35.

Fjärde svenska stavmedaljen
Medaljen var Mondos tredje i mästerskapssammanhang efter UVM-titeln i Colombia 2015 och JVM-bronset i Polen i fjol. För Sveriges del var det fjärde JEM-medaljen i stav genom tiderna och den andra på herrsidan. Den första tog IK Orients Roger Thorstensson som delade bronset i tyska Duisburg 1973 på 4.65.
Övriga två medaljer är av ädlaste valören – guld för Angelica Bengtsson i Tallinn 2011 och Lisa Gunnarsson i Grosseto i lördags. För Mondo väntar närmast VM i London där han gör sitt första seniormästerskap.
Resultat stav

Brons för Motalas Maja Nilsson i höjd. Foto: Deca Text&Bild

Strålande hoppning av Maja
Till den kvinnliga höjdfinalen kvalificerade sig både Motalas Maja Nilsson och Turebergs Bianca Salming. Maja var i lysande form och väntade ända till 1.79 innan hon gick in i tävlingen och klarade i andra försöket. Sedan tog hon 1.82 och 1.85 i första innan det tog stopp på 1.87, två centimeter under hennes personbästa från maj.
Därmed säkrade hon bronset medan vitryskan Karina Taranda tog 1.87 i första vilket blev hennes sluthöjd. Storfavoriten Michaela Hrubá, Tjeckien, hade bara en rivning till och med 1.89 där segern säkrades. Hon hoppade sedan vidare på 1.93 och tog direkt och avslutade med tre försök på personliga rekordhöjden 1.96 utan att ribban ville ligga kvar.
Bianca Salming var felfri över 1.82 innan det tog stopp på 1.85. Det räckte till en sjätteplats – samma placering som hon nådde i sjukampen i fredags.
Resultat höjd

Brons på 6.32 för Kaiza Karlén – bara fem centimeter från det personliga rekordet. Men hon hade flera övertrampshopp som var längre. Foto: Deca Text&Bild

Långa övertrampshopp av Kaiza
Kvinnliga längdfinalen inledde Arvikas Kaiza Karlén med 6.02 och fick sedan på 6.32 i andra vilket ett kort tag placerade henne som tvåa. Tysklands Tabea Christ passerade med 6.35 i tredje och ökade sedan till 6.41 i sista men i övrigt stod sig resultaten tävlingen ut vilket alltså innebar brons för Kaiza!
Hon fick inte till något mer bra godkändt hopp och hade serien 6.02, 6.32, x, 4.06, x, x. Men bakom alla tre kryssen döljer sig långa hopp med knappa övertramp på 2-3 centimeter, hopp som alla var i trakterna av 6.50-6.60 …
Guldet tog favoriten Milica Gardasevic, Slovenien, på 6.46.
Resultat längd
/Jonas Hedman

Läs även:
Personbästa av Kaiza Karlén – nr 15 genom tiderna
Suveränt guld av Lisa Gunnarsson i junior-EM
Sveriges medaljörer i Grosseto

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen