Armand och far/coach Greg på junior-VM i Polen i somras där det blev brons. Foto: Deca Text&Bild

Intervju: Efter juniorvärldsrekordet har Armand Duplantis siktet inställt på VM

I lördags förbättrade 17-årige Armand Duplantis sitt eget juniorvärldsrekord i stav med hela sju centimeter till 5.82 vilket också innebar svenskt inomhusrekord för seniorer. Läs intervjun gjord av Jeff Hollobaugh på Track&Field News. Se filmklipp från rekordhoppet längst ner på sidan!

Två dagar efter rekordhoppet på New Balance Nationals i New York City fick Armand frågan hur det känns att vara den junior som hoppat högst i världen genom tiderna och svarade helt ärligt ”Det känns inget speciellt alls”.
– Just nu har jag fokus på VM i London. Jag vill gå till final och se om jag ta medalj. Nu känns det som att jag kan jämföra mig med med vilken stavhoppare som helst i världen och inte bara med High School-hoppare här i USA.

Jämförs med de bästa
Armand har satt flera High School-rekord under vintern och i USA jämförs hans 5.82 med flera av de främsta prestationerna genom tiderna på High School-nivå (motsvarande gymnasiet). Bland annat Jim Ryuns drömmil på 1 engelsk mil inomhus, 3:59.0, som 16-åring 1964, och Mike Carters 24.77 med 5,44 kg-kulan (12 pound) som 18-åring 1979.
Men Armand menar att han inte är förvånad över sina 5.82.
– Jag visste att ja var redo för 19 fot (5.79) och det finns mer i kroppen. Jag tror att jag redan i början på utomhussäsongen kan hoppa 5.90.

Foto: Deca Text&Bild

Vad har han förbättrat sedan 2016?
Förra året hoppade Armand 5.51 och även om pappa Greg Duplantis är hans huvudtränare menar han att mamma Helena, som utformat styrketräningsprogrammet, också är en viktig anledning till det stora lyftet.
– Jag har förbättrat ansatslöpningen en hel del, den flyter bättre nu. De senaste månaderna har jag också kunnat gå på längre och styvare stavar.
Rekordhoppet kom med en fem meter lång stav med flex på 195 (mått på styvheten).
– Det är den längsta stav jag hoppat med. Det är bara på tävlingar jag hoppar med riktigt långa stavar, hoppar man med längre och styvare stavar på träning jämfört med tävling när adrenalinet tillkommer så är man nog ingen bra tävlingsmänniska.

Junior-EM och VM i sommar
Armand, som är junior ända till 2019, har inget tydligt svar på om han ska bli professionell stavhoppare redan nu (i USA kan man som sponsrat proffs inte få college-stipendium och får i så fall betala universitetsutbildningen själv).
– Jag har ett år kvar på High School och om jag blir proffs eller inte beror på hur det går, vi får se.
Just nu handlar allt om att hoppa högre. Armand kommer att tävla för Sverige i junior-EM i italienska Grosseto i juli och sedan väntar VM i London i augusti.
– Det blir min största tävling så här långt, säger Armand. 
/Jeff Hollobaugh, Track&Field News

Översättningen gjord med tillstånd av Track&Field News

Anm.: Armand ”Mondo” Duplantis är född och uppväxt Lafayette, Louisiana, där han bor med mamma Helena Duplantis som kommer från Avesta och under namnet Hedlund gjorde en mångkampslandskamp för Sverige 1984. Pappa Greg Duplantis är amerikan och har ett personligt rekord på 5.80 från 1993, ett familjerekord som Mondo alltså slog i lördags. Storebror Andreas, född 1993, har ett personbästa på 5.43 inomhus och har tävlat för Sverige i junior-VM, ungdoms-VM och junior-EM.

Läs även:
Magiskt rekordhopp av Armand Duplantis

Se filmklippet från det fantastiska 5.82-hoppet – poetry in motion!

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen