Höjdmedaljörerna på SM i Sollentuna. Fr v tvåan Emma Green, vinnaren Sofie Skoog och tredjepristagarna Caroline Andersson, Gefle, och Ebba Jungmark. Foto: Deca Text&Bild

Emma Green – vår mesta SM-vinnare i höjd genom tiderna på damsidan

När Emma Green avslutade säsongen med att bli delad tvåa i höjd på Finnkampen innebar det också hennes sista utomhustävling eftersom hon bestämt sig för att avsluta elitsatsningen efter innesäsongen i mars. Hon stod över hela utomhussäsongen 2015 för att bli kvitt alla skador men 2016 blev det bara en tävling inomhus och fem ute där årsbästat stannade på 1.87 inne 1.85 ute. Hon var med på SM och slutade tvåa vilket faktiskt innebar att hon blev historisk!

Emmas SM-silver var hennes elfte medalj utomhus och ingen annan har fler. Med åtta guld och tre silver åren 2004–2016 har hon exakt samma medaljfacit som Kajsa Bergqvist som tog åtta guld och tre silver åren 1994–2006. Räknar man medaljpoäng (3-2-1 poäng) stannar båda på 30.
Trea på genom-tiderna-listan på 21 poäng är Susanne Lorentzon från Blekinge (UF Contact i Olofström) som åren 1979–1986 tog sju guld (inga andra valörer). Av de som fortfarande är aktiva är Mölndals Ebba Jungmark närmast att komma in på tio-bästa-listan med 11 poäng (fem silver och ett brons), för tionde plats krävs 13.

Ännu bättre facit på inomhus-SM
Tittar man på inne-SM så är Emma klart bäst genom tiderna med 32 poäng i form av 9 guld, 2 silver och 1 brons där första medaljen togs för 15 år sedan. Tvåa på listan är Ann-Ewa Karlsson med 20 p (5 guld, 2 silver och 1 brons) och trea med 14 p Ebba Jungmark. Kajsa Bergqvist ställde inte upp på så många inne-SM och har tre guld och två brons vilket ger 11 poäng. Men hon har SM-rekorden både ute (2.04 från Sollentuna 2006) och inne (2.00 från Sätra 2003).

Totalt 17 SM-guld i höjd
Räknar man samman SM-medaljerna ute och inne toppar Emma Green klart med 23 – 17 guld, 5 silver och 1 brons – vilket ger hela 62 poäng. Och eftersom en innesäsong återstår finns goda möjligheter att bättra på medaljskörden ytterligare i Växjö i slutet på februari 2017. Bäst på herrsidan i höjd är Stefan Holm med totalt 74 poäng – 22 guld, 2 brons och 3 silver – där de 22 titlarna är jämnt fördelade ute och inne.
Vår just nu främsta höjdhopperska är IF Götas Sofie Skoog som vunnit de två senaste SM-titlarna både ute och inne och segrade i Sollentuna i slutet på augusti genom att klara 1.90.
Emma inledde förra veckan sin sista grundträningsperiod och vi håller tummarna för att den ska gå bra så att vi får se henne hoppa högt i vinter!
/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen