Topptrion på 800 m. Fr v Björn Seifert, Upsala, vinnaren Erik Martinsson, Upsala, och trean Benjamin Åberg, Hälle. Foto: FK Studenterna

Erik Martinsson sekunden från IVM-kvalgränsen – junioreuroparekord på 3000

Snabbast av alla på 800 m i Sollentuna på lördagseftermiddagen var Upsalas Erik Martinsson med 1:47.70 – inomhuspers och bara sekunden över IVM-kvalgränsen till Belgrad. På 3000 m vann 18-årige dansken Joel Ibler Lillesø på junioreuroparekordet 7:48.34 före nyblivne svenske medborgaren Mohammadreza Abootorabi som satte personbästa med 7:51.90.

FK Studenternas Vinthundsvintern innehöll hela nio lopp på 3000 m med löpare från nio nationer vilket resulterade i en rad personliga rekord. På 800 m drog farthållaren Johan Eriksson första halvan på 52.1 och på de sista 300 meterna var Erik Martinsson överlägsen och vann på 1:47.70.
Därmed sänkte han sitt tre år gamla inomhuspers med åtta tiondelar och är nu åtta genom tiderna i Sverige.
– Målet är att klara IVM-kvalgränsen 1:46.70, förklarade Erik efter loppet och den möjligheten får anses god eftersom han nu var helt ensam sista 1,5 varven.

Seiferts första under 1:50
Fjolårets IEM-löpare Joakim Andersson låg länge tvåa men bröt och det blev istället Eriks klubbkamrat Björn Seifert som med 1:49.77 tog andraplatsen och förbättrade totalperset med en dryg sekund.

7:48.34 av Danmarks Joel Ibler Lillesø var tre sekunder under Jakob Ingebrigtsens junioreuroparekord. Foto: Deca Text&Bild

Suverän löpning av 18-årige Lillesø

A-finalen på 3000 m drogs av svenska rekordhållaren på 1500 m, Kalle Berglund, som gjorde ett utmärkt jobb i 1800 meter innan han klev av. 2:37 per kilometer eller 31.5-varv var beställt för att försöka nå IVM-kvalgränsen 7:50. Kalle drog första kilometern på 2:36 med tre man bakom sig – danske junioren Joel Ibler Lillesø, Johan Rogestedt och Lidingös OS-löpare på hinder, Simon Sundström.
Lillesø blev ensam när Kalle klev av och hade då tiotalet meters ledning före klungan där Spårvägens Mohammadreza Abootorabi anslutit. Dansken var stark de sista varven och via 2:38 på andra kilometern avslutade han med 2:36 och vann med tre sekunder på 7:48.34.

Slog Ingebrigtsens europarekord
Det var bara 18 år som Joel Ibler Lillesø fyllde i november och redan i somras vann han junior-EM på 5000 m. Och nu blir det senior-VM-start inomhus i Belgrad i mars. 7:48.34 är dessutom nästan tre sekunder under Norges Jakob Ingebrigtsens tre år gamla junioreuroparekord.

Nytt namn, nybliven svensk medborgare och ny nia genom tiderna i Sverige på 3000 m – Mohammadreza Abootorabi. Foto: Deca Text&Bild

Reza nia genom tiderna

Spårvägens Mohammad Reza med rötterna i Iran blev i november svensk medborgare och bytte (eller återtog) då sitt ursprungliga namn som är Mohammadreza Abootorabi. Han var nu starkast av svenskarna på sista kilometern där han bara hade sällskap av Simon Sundström sedan Rogestedt bröt.
”Reza”, som han kallas av alla, slutade två på 7:51.90 vilket var pers med fem sekunder och man noterar att endast åtta svenskar sprungit snabbare inomhus. Nia på listan är Simon Sundström med sina 7:52.75 från i fjol som nu slutade trea på 7:56.00. För Reza fattades blott 13 hundradelar till Henrik Skoogs 17 år gamla klubbrekord i Spårvägen.

Jonathan Grahn förbättrade sig med hela 22 sekunder på 3000 m och underskred det svenska juniorrekordet. Foto: Deca Text&Bild

Jonathan underskred juniorrekordet

I B-finalen gjorde Mölndals Jonathan Grahn, 18, ett strålande insats och vann med fyra sekunder på 8:02.8m. Personbästa med 22 sekunder och tre under Suldan Hassans fem år gamla svenska juniorrekord (8:05.61).

Jättepers av Emilia Lillemo
Snabbaste tjej var Täbys hinderspecialist Emilia Lillemo, 22, som vann med fyra sekunder på 9:17.83 och förbättrade sitt totalpers med hela 24 sekunder. Tvåa var Hammarbys Nora Lundin, 19, på 9:22.24, och trea Hässelbys Caroline Högardh, 9:25.08, i vad som var debut på distansen. Fem tjejer tog sig under 9:30 av vilka fyra satte personbästa.
Nora Lundins 9:22.24 gör henne till Sveriges fjärde snabbaste 19-årsjunior genom tiderna inomhus.