Stabil förstadag i sjukamp för Fredrik Samuelsson med bl a 2.02 i höjd. Foto: Mattias Magnusson

Fredrik Samuelsson på väg mot personbästa i sjukamp

Det var full fart i Sätra under lördagen då Stockholms mångkamps-DM och veteran-DM inleddes. Sommarens EM-10:a i tiokamp, Hässelbys Fredrik Samuelsson, gjorde en ovanligt tidig sjukamp och inledde bra vilket innebär att det kan sluta med personbästa söndag eftermiddag. Kanske kan det också sluta med en IEM-kvalificerande poäng.

Fredrik inledde med 7.14 på 60 m – pers med 0.01 – och fortsatte med 7.39 i längd som är det bästa han gjort i en sjukamp. Sedan följde 14.06 i kula och 2.02 i höjd vilket innebär 3.295 poäng efter första dagen. Därmed ligger han +76 på sin persserie från 2015 som slutade på 5.623 poäng.
– Jag är riktigt nöjd i och med att det är årets första tävling! Längd och höjd gick bäst idag och det är mina två starkaste grenar, men de har inte gått bra på träning så det här kändes skönt. Lite synd i längd där jag hade ett hårfint övertramp på dryga 7.50 men nu vet jag att det finns där. Men så här långt och högt har jag aldrig hoppat i säsongsstarten, säger Fredrik.
– Kulan var stabil med 14.06 utan någon träff och 2.02 i höjd är också bra. Träningen har totalt sett gått bra i höst och jag har framför allt blivit starkare i bänkpress och frivändning.

Runt 5.850 krävs
De åtta främsta i europastatistiken i somras är direktkvalificerade till inne-EM-sjukampen i Belgrad och sedan är det ytterligare åtta som kommer med.
– Målet för inomhussäsongen är att kvala in och i och med den här tidiga sjukampen får jag en bra genomkörare inför inne-SM i Uddevalla om en månad. Det brukar krävas 5.820-5.850 poäng för att komma med, säger Fredrik.

Stav blir spännande
Under söndagen väntar 60 m häck, stav och 1000 m och framför allt stav ska bli spännande.
– Stav har varit en akilleshäl för mig i några år men nu har jag hoppat 4.70 två gånger på träning och det blir en intern duell med brorsan Jakob. Farbror Stefan Samuelsson har släktrekordet på 4.85 inomhus och det är det vi siktar på. Jakob har gjort 4.74 och jag och pappa Janne 4.70, säger Fredrik.

Jakob också på väg mot pers
Brorsan Jakob, 18, som var trettonde på ungdoms-VM 2015, inledde också bra i P19-sjukampen efter 7.50 på 60 m, 6.58 i längd, 15.36 i kula och 1.84 i höjd. Det kan mycket väl sluta med nytt personligt rekord. För ett år sedan satte Jakob sitt gällande pers på 5.038 p då han var IJSM-tvåa.
– Längd kändes bäst, där är jag på rätt väg efter problem med plankträffarna i somras. På 60 m finns det också mer och höjd är jag inte nöjd med. Där har det känts riktigt bra på träning så jag hade hoppats kunna slå det personliga rekordet på 1.88, men det får komma på JSM istället, säger Jakob.
Resultat DM mångkamp
/Jonas Hedman

Se Fredrik Samuelsson klara 2.02 i höjd:

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen