Axelina Johansson och Fanny Roos stöter VM-final på lördag. Foto: Jonas Hedman

Två svenskor i VM-final i kula – lysande insats av Axelina Johansson

I släggkvalet på VM i Eugene tog sig mästerskapsdebutanten Grete Ahlberg till final i slägga med en centimeters marginal. Några timmar senare gjorde likaledes mästerskapsdebuterande Axelina Johansson samma sak i kula. Efter personliga rekordet 18.57 i andra omgången kom nästperset 18.50 i sista och det tog henne till final som tolfte och sista tjej. Tack vare bättre andrastöt.

Den fantastiska blågula inledningsdagen på Hayward Field fortsatte under kvällspasset där Fanny Roos (18.72) och Axelina båda tog sig vidare till final. Aldrig tidigare har vi haft en svenska i en VM-final (men Fanny var OS-sjua i fjol) och nu blev det direkt två när de gick vidare som elva respektive tolva.

”Härligt att vara i första VM-finalen”
– Det kändes bra men blev lite nevvöst på slutet när det var så jämnt, men nu är jag i min första VM-final utomhus. Verkligen jättekul med Axelina också, säger Fanny med ett leende.
Ett ännu bredare leende hade Axelina Johansson.
– Jag är lite chockad. Någonstans tänkte jag att det inte var omöjligt att nå final, men jag visste att då krävdes det personligt rekord. Men jag har presterat bra på flera mästerskap de senaste åren, säger Axelina.

Bäst när det gäller
För en månad sedan tog Axelina brons på de amerikanska universitetsmästerskapen på just Hayward Field och även då på ett bra resultat, 18.06. Och i fjol var hon tvåa i U23-EM på 17.85 som då var nära pers.
– Det har gått bra på mästerskapen de senaste åren. Konsten är att slappna av, då brukar det gå bra, säger Axelina.
Och slappnade av gjorde hon nu och åstadkom karriärens två längsta stötar när det gällde som mest. Och på lördag morgon 02.05 är det alltså två svenskor i final.

Två turebergare i 1500 m-försöken
Två turebergare i kvinnliga 1500 m-försöken i form av Yolanda Ngarambe och Hanna Hermansson som båda bor i USA. Yolanda sprang i första och följde klungan hela vägen och spurtade fint in till en slutlig åttondeplats på 4:09.15.

Personbästa och avancemang för Hanna
De sex främsta plus åtta tider gick vidare till semi och i andra gjorde Hanna ett ännu bättre. lopp. Hon låg sista i klungan nästan hela vägen via 66.2 på 400 m, 2:13.8 på 800 m och 3:20.0 på 1200 m. Sist 300 m avverkade Hanna på 46.2 och nådde målet som nia på 4:06.30 – personliga rekord med 77 hundradelar.
Skulle det räcka för avancemang?
Det tredje och sista heatet gick märkligt nog långsamt och Hanns tog sig vidare som fjärde snabbaste på tid av totalt sex. 4:06.92 var sista tid vidare

Dramatiskt längdkval för Thobias
I längdkvalet inledde Thobias Montler med övertramp, fortsatte med 7.83 och var tvungen att öka i sista för att bli en av de tolv finalisterna. Och det gjorde han. 8.10 var bara fem centimeter från direktkval men bara två hoppade längre med Japans Yuki Hashioka som kvalvinnare på 8.18.

Lisa inte långt från avancemang
I kvinnliga stavkvalet tog Lisa Gunnarsson ingångshöjden 4.20 i första och sedan 4.35 i tredje innan 4.50 blev för högt. Det innebar 16:e plats i sammandraget där 4.35 i första försöket märkligt nog kom att räcka för att bli en av de tolv finalisterna.

Vidar tolv sekunder från final
I försöken på 3000 m hinder hade Ullevis Vidar Johansson lottats till det tredje och sista heatet och följde länge tätklungan. Men på andra halvan växte avståndet framåt och han nådde målet på 8:33.51 som tia i heatet och totalt. Sista tiden vidare till final var 8:21.06, 1,5 sekund långsammare än Vidars årsbästa.

Magisk slutsträcka av Bol
Första dagen innehöll bland mycket annat ett juniorvärldsrekord på manliga 100 m-försöken (9.94 av Letsile Tebogo) och en magisk slutsträcka av Nederländernas Femke Bol i mixade stafetten över 4×400 m. 400 m häck-specialisten Bol var långt efter när hon fick pinnen på sista sträckan.
USA:s Kennedy Simon hade en stor ledning men hon kroknade på upploppet och passerades av Dominikanska republikens Fiordaliza Corvil och Femke Bol som så när hann fram till guldet.
Bol hade 48.95 som sträckning och var en sekund snabbare än Corvil och två (!) snabbare än Simon.

/Jonas Hedman

Resultaten

Svenskarnas biografier på friidrottsstatistik.se

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen