Foto: Deca Text&Bild

Himmelskt hopp av Armand Duplantis – krossade juniorvärldsrekordet

Upsala IF:s Armand Duplantis, 17, gjorde sitt livs stavtävling då han vann Texas Relays sent på lördagskvällen på juniorvärldsrekordet 5.90 som också är liktydigt med svenskt rekord! Resultatet är dessutom nytt världsårsbästa för seniorer.
Se filmklipp från hoppet längst ner!

Han fyllde 17 år i november och har en fantastisk inomhussäsong bakom sig som avslutades med svenska inomhusrekordet 5.82 den 11 mars. Och direkt i första utomhustävlingen slog han till igen! 5.90 är tio centimeter över det juniorvärldsrekord som Maksim Tarasov (1989) och Raphael Holzdeppe (2008) delar. Det är också en förbättring med hela tre centimeter av Oscar Jansons 14 år gamla svenska rekord och nytt världsårsbästa med nio centimeter!
Efter 5.90 och totalt åtta hopp nöjde sig Armand för dagen.

Krossade världsmästaren
Armand, som är född och uppväxt i USA men har dubbelt medborgarskap, mötte för första gången riktigt bra seniorer med 2015 års världsmästare Shawn Barber i spetsen. Men det var inget som ”Mondo” brydde sig om. Han tog 5.35, 5.50 och 5.65 (svenskt juniorrekord utomhus) i första försöket och när det var färdighoppat för alla på den höjden var segern klar. Han stod sedan över 5.75, tog 5.80 i andra (delad trea genom tiderna i Sverige utomhus) och hade sedan två riktigt bra försök på 5.90. Och så i sista gled han över med lätt darr på ribban!
Armands seger på 5.90 innebar att regerande världsmästaren Barber fick se sig besegrad med osannolika 40 centimeter och 5.90 var för övrigt just den höjd som innebar guld i VM i Peking för 1,5 år sedan.

Juniorvärldsrekord med 1 decimeter
Så sent som den 11 mars klarade Armand 5.82 inomhus som var två centimeter över overallvärldsrekordet för juniorer. Han tangerade nu med 5.80 det högsta någon 19-årsjunior hoppat utomhus – och höjde sedan med en hel decimeter till 5.90!! Men Armands 5.82 inomhus kommer sannolikt inte att godkännas som totalvärldsrekord för juniorer eftersom dopingtest gjordes dagen efter (reglerna säger att det ska ske i direkt i anslutning till tävlingen). För svenskt rekord räcker det däremot med att dopingtest sker inom 24 timmar så 5.82 blir sannolikt godkänt som svenskt seniorrekord inomhus.
Och får man bara till det praktiska idag så ska dessa 5.90 godkännas som j-världsrekord och svenskt seniorrekord.

Tredje svenska världsrekordet i Austin
Armand satte juniorvärldsrekordet i jättetävlingen Texas Relays i Austin och det var faktiskt det andra världsrekordet i stav av en svensk i Austin! Den 8 april 1972 klarade Kjell Isaksson 5.51 just Austin som var det första av hans tre världsrekord. Det var också i Austin som det senaste blågula seniorvärldsrekordet noterades – 24 mars 1990 då IF Götas Patrik Bodén kastade 89.10 i spjut vilket är en notering som fortfarande gäller som svenskt rekord.
Armands 5.90 för upp honom till en delad 38:e-plats på genom-tiderna-listan och det är bara att konstatera att vi fått en ny svensk världsstjärna!
Resultaten
/Jonas Hedman

Läs även:
Magiskt rekordhopp av Armand i USA – 5.82!

Se rekordhoppet på 5.90 i Austin. Film: Alexander Larsson

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen